Zonsondergang in Dikelland

Fietsen door het hart van het Dinkelland

In het Overijsselse Dinkelland liggen diverse bijzondere plaatsen, waar je op deze route kennis mee zult maken. Welkom in deze prachtige en afwisselende omgeving. De route start bij Toeristisch Overstappunt Weerselo. Vanaf hier fiets je in de richting van Saasveld en Zenderen, waar je de eerste bezienswaardigheden aantreft.

Kaart fietsroute Dinkelland

De fietsroute in het kort:

  • Fietsroute door het hart van het Dinkelland: 39 kilometer
  • Provincie: Overijssel
  • Startpunt: Burgemeester Scholtensplein, 7595 AN Weerselo

Knooppunten fietsroute Dinkelland

Weleveld – zoek de wolven

In de buurt van Zenderen vind je de voormalige havezate Weleveld. Ten tijde van de eerste vermelding als Welevelde in de 14de eeuw was dit een van de machtigste havezaten van Twente. Het lag op de kruising van de drukke handelsweg Deventer-Osnabrück en de Bornsebeek. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat de tolheffing op deze land- en waterweg bijdroeg aan deze machtige positie. Op het landgoed geven de grachten nog aan waar de havezate ooit gestaan heeft. Volgens de overlevering komt de naam ‘Weleveld’ van ‘Wolfsveld’. In het wapen van Weleveld is namelijk een wolf te zien, en verspreid over het landgoed zijn verschillende beelden en afbeeldingen van wolven verstopt.

Een unieke boom bij Fleringen

Bij het dorpje Fleringen zijn diverse opmerkelijke bezienswaardigheden te vinden. Zo staat hier een voor Nederland zeldzame Kroezeboom. Een dergelijke boom geeft doorgaans een kruis- of grenspunt aan en werd vaak ook gebruikt als heilige plaats of rechtspraakplaats. De Kroezeboom van Fleringen is een zomereik die naar schatting is aangeplant in de 16de of 17de eeuw en daarmee een van de oudste zomereiken van Nederland is. Ook vind je bij het dorpje de Gröbbemolen of Fleringer Molen, een koren- en pelmolen die opvalt door de bijzondere rompvorm, en het prachtige landgoed Herinckhave.

Klik om de kaart te vergroten

Het Stift

Gelukkig neemt de route je mee door Het Stift, want op de kaart zul je moeite hebben om dit dorpje aan te wijzen. Dat betekent echter niet dat er hier niets te zien is: het beschermde dorpsgezicht staat bekend om de Stiftskerk en de Stifthuizen. De naam ‘Stift’ slaat op geestelijke stichting. Hiermee werd doorgaans een gebouw bedoeld waar ongehuwde adellijke vrouwen in kloosterlijk – in dit geval een Benedictijnerklooster – verband samenleefden.

Het klooster – Het Stift van Weerselo – bestaat niet meer, maar de vroegere kloosterkerk, daterend uit omstreeks 1400, is bewaard gebleven. Na het verdwijnen van het klooster werd de Stiftskerk de parochiekerk van de kerkelijke gemeente. Ook de Stifthuizen rond het Stiftplein zijn bijzonder. Waarschijnlijk zijn ze vroeger onderdeel geweest van het Benedictijnerklooster; tegenwoordig worden ze bewoond door particulieren.

De route is samengesteld door Fietsen123 met behulp van de knooppuntenkaart van de Fietsersbond. Op www.fietsen123.nl vind je meer dan 750 fietsroutes door heel Nederland.

Landleven fietsroutes

De 53 mooiste fietsroutes van Nederland ingedeeld per provincie. Met daarnaast beschrijvingen van bezienswaardigheden, handige knooproutekaartjes, fietstips én heerlijke picknickrecepten.

Bestel nu