Veengebied Dwingelderveld

Fietsen door veengebied het Dwingelderveld

Deze fietsroute gaat door het prachtige Dwingelderveld, een veengebied in Drenthe.

Fietsen door veengebied het Dwingelderveld

De fietsroute in het kort:

  • Fietsroute Veengebied het Dwingelderveld – 52 km
  • Provincie: Drenthe
  • Startpunt: Brink 26, 7991 CH Dwingeloo

Fietsen door veengebied het Dwingelderveld

Het veen is gevormd door afgestorven planten in moerassen en later bewaard gebleven onder natte, zuurstofarme omstandigheden. Drenthe bestond vroeger vooral uit veen, heide en weide voor koeien. Wat de omgeving van Dwingelderveld zo mooi maakt, is dat het gebied niet alleen uit heide bestaat, maar ook uit bossen, ruige velden en vennetjes. Bijzonder is ook dat hier veel verschillende dieren leven, waarvan de sporen goed zichtbaar zijn.

Klik om de kaart te vergroten

Goudschat in Beilen

Halverwege deze route kom je langs Beilen. Ongeveer 20.000 jaar geleden woonden in dit gebied al mensen. Als plaats wordt Beilen in het jaar 1139 voor het eerst genoemd in een oorkonde ('Bele'). Door ontginningen in de vorige eeuw werden geregeld resten van oude nederzettingen en begraafplaatsen gevonden. In 1955 werd in Beilen een goudschat gevonden uit ongeveer 400 n.Chr.: een belangrijke archeologische vondst. Deze schat is nu in het Drents Museum in Assen te bewonderen.
 

De route is samengesteld door Fietsen123 met behulp van de knooppuntenkaart van de Fietsersbond. Op www.fietsen123.nlvind je meer dan 750 fietsroutes door heel Nederland.