Watermolen langs de Dommel

Fietsroute van de maand: watermolens langs de Dommel

Aan het Noord-Brabantse riviertje de Dommel staan verschillende oude watermolens, die je tijdens deze fietstocht zult ontdekken. Lees verder voor de routebeschrijving en meer over deze route!

Fietsroute Watermolens langs de Dommel

  • Watermolens langs de Dommel – 42 km
  • Provincie: Noord-Brabant
  • Startadres: Sportparkdreef 2, 5556 VV Valkenswaard

Bij Valkenswaard ligt de Venbergse Watermolen, die al in de 13de eeuw voor het eerst genoemd wordt. Het molenhuis zoals dat tegenwoordig te zien is, is gebouwd in 1895. Hier is nu een café-restaurant gevestigd.

Bij het plaatsje Dommelen vind je de Dommelsche Watermolen. Het is niet bekend wanneer deze molen gebouwd is, maar de eerste vermelding dateert uit de tweede helft van de 14de eeuw. Gedurende haar bestaan heeft de molen de functie vervuld van koren-, olie- en schorsmolen. In 1977 stopte de productie voor mengvoeders en bakkerijen en richtte de molen zich met haar producten op de verkoop aan consumenten.

Fietsroute Watermolens langs de Dommel knooppunten

Klik om de kaart te vergroten

Volmolen Waalre

De Volmolen in Waalre is gebouwd voor 1350. Ze was eigendom van de Abdij van Echternach, die de molen gebruikte als korenmolen. In de jaren 60 van de 20ste eeuw verviel de molen tot een ruïne, maar na een grondige restauratie is ze nu in gebruik als conferentieruimte.

De route is samengesteld door Fietsen123 met behulp van de knooppuntenkaart van de Fietsersbond. Op www.fietsen123.nlvind je meer dan 750 fietsroutes door heel Nederland.