Winterwandeling

Verwarmende winterwandelingen

Wat is er heerlijker dan 's winters een flinke wandeling maken en je onderweg te warmen aan een warme beker chocomel, koffie of thee? Landleven en Wandelzoekpagina zochten 24 prachtige wandelingen door heel Nederland voor je uit. Laat de winter maar komen! 

Wandelingen in Drenthe

Groene Wissel Havelte
Romantische wandeling over landgoed Overcinge en langs prachtige landwegen. Je komt van alles tegen onderweg: met bos begroeide duintjes en een enkele zandplek, twee imposante hunebedden en een heideveld.
Route: Groene Wissel Havelte

Trage Tocht Exloo 2
Exloo is een typisch Drents esdorp met een mooie dorpskern. Het eerste deel van de route wandel je over brede zandpaden van de licht glooiende Zuideres en Achteres. Aan de rand van het Hunzebos gaat de wandeling langs een hoge grafheuvel en verderop loop je langs de rand van een langwerpig smeltwaterdal. Dit dal voerde in de laatste ijstijd het water af naar de rivier de Hunze. Je kruist ook een heideveldje met lage eikenbosjes, waar oude karrensporen het landschap hebben vormgegeven.
Route: Trage Tocht Exloo 2

Wandelingen in Flevoland

Groene Wissel: Almere - Muziekwijk
Na het langgerekte Muzenpark loop je door het Pampushout, een prachtig bosgebied met brede graspaden. Daarna kun je vanaf de Oostvadersdijk genieten van het weidse uitzicht over het IJsselmeer. Je wandelt een bijna volledig rondje van maar liefst 10 km om de vogel- en natuurrijke Noorderplassen. Denk niet dat dit saai is: het pad slingert, het waterrijke landschap varieert, je komt langs vele vogelkijkschermen en ook nog door een stukje bos.
Route: Groene Wissel: Almere - Muziekwijk

Groene Wissel: Urk
Een leuke wandeling door het oude gedeelte van Urk: je kuiert langs een scheepswerf, de haven, langs grote en kleine kerken, door pittoreske straatjes, langs het Oude Raadhuis. Na de klif (met daarop een schattig kerkje) wandel je een lekker stuk over de graskruin van de IJsselmeerdijk naar het Urkerbos.
Route: Groene Wissel: Urk 

Wandelingen in Friesland

Trage Tocht Beetsterzwaag
Maak kennis met het Friese coulisselandschap rond Beetsterzwaag. Wandel door de Overtuin van het Lycklamahuis, een statig landhuis dat werd gebouwd in 1825. Aan het eind van de tocht kom je terug via de achtertuin met prieel. In de bossen van landgoed Lauswolt loop je afwisselend langs bosbeekjes, vennen en bomenlanen. Op de terugweg naar het noorden word je verrast door de open Lippenhuisterheide, een gebied met natte heide, veentjes en vennen.
Route: Trage Tocht Beetsterzwaag

Groene Wissel: Appelscha
Op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland ligt een bijzonder gebied: Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden van Nederland, met ruim 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en fraaie beekdalgraslanden. Een prachtige wandeling door bossen, heide en zandverstuivingen.
Route: Groene Wissel: Appelscha

Wandelingen in Groningen

Groene Wissel: Groningen Noord
Het Selwerderhof is een enorme begraafplaats in de stad Groningen. Op het terrein staat een theehuis dat alle dagen van de week open is. Maak eerst een mooie wandeling over de wandelpaden en singels van het naburige park Selwerd. Een rustig fietspad en een grasweg door een stukje polder maken deel uit van de route. 
Route: Groene Wissel: Groningen Noord

Groene Wissel: Haren
Geniet van het vogelrijke weidse landschap in het stroomdal van de Drentsche Aa en een rug van oude (beboste) rivierduinen. Wandel door een vogelrijk en weids landschap en door twee intieme bosrijke landgoederen: Vosbergen en De Duinen. Een mooi natuurpad voert je door de rietlanden van en langs het Friescheveen.
Route: Groene Wissel: Haren

Wandelingen in Gelderland

Landgoedwandeling Molecaten
Vanaf het pittoreske Hanze- en vestingstadje hattem wandel je door een prachtig gebied: langs het Apeldoorns Kanaal naa het Algemene Veen met jeneverbesstruiken, en daarna over landgoed Molecaten terug naar Hattem. Highlights van landgoed Molecaten: Spijker Watervliet, de 'Spaanse Graven', de Mariabeuk, de sprengen en tot slot landhuis, watermolen en herberg Molecaten.
Route: Landgoedwandeling Molecaten

Kroegloper Grafwegen
Als een Hans-enGrietjehuisje ligt Boscafé Merlijn tegen het Duitse Reichswald aangeplakt. Veel is er naast rust en ruimte niet te beleven. Geen wonder in het laatste gehucht van Nederland. De tocht voert door het uitgestrekte Reichswald met zijn kaarsrechte wegen en paden. Het Duitse deel is heel anders het Nederlandse deel van de route: open, afwisselend, met kleine dorpen en een verrassend natuurgebiedje met natte graslanden, moerassen en wilgenbosjes. Je kunt hier uren wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen.
Route: Kroegloper Grafwegen

Wandelingen in Limburg

Trage Tocht Schin op Geul
Klimmen en dalen in het Zuid-Limburgse heuvelland vanuit Schin op Geul, met z'n fraai gelegen kerk en een graspad langs de geul. Bij Oud-Valkenburg wandel je langs het Gerendal omhoog: een langgerekt droogdal met op de hellingen kalkgraslanden en heggetjes. Over holle wegen klim je door het hellingbos Sint Janschbos omhoog naar het plateau van Margraten. Bij een van de kronkelbochten in de rivier de Geul is op een paneeltje het gedicht Melopee van Paul van Ostaijen te lezen.
Route: Trage Tocht Schin op Geul

Trage tocht Mheer
Verken het Zuid-Limburgse heuvelland vanuit Mheer vlak bij de grens met België. Mheer heeft een fraaie kerk en een bijzonder kasteel. De Sint Lambertuskerk werd door Cuypers gebouwd in 1876-1881. Het is een neogotische kruiskerk die op de hoogste plek in het dorp staat. het kasteel van Mheer bestond al in de 14e eeuw. Opvallend zijn ook de bijna on-Nederlandse vakwerkhuizen in dit grensgebied.
Route: Trage tocht Mheer

 

Wandelingen in Noord-Holland

Weg van de Buis: Santpoort 1
Deze wandeling gaat door de bosrijke rand van de duinen, met knoestige oude bomen, een flink naaldbos op de Brederodeberg (met 45 meter de hoogste top van de Kennemerduinen) en een mooi duinmeertje. Je hebt een prachtig uitzicht op de starreberg. het smalle Olmenpad toont juist de intimiteit van kleine duinpannetjes.
Route: Weg van de Buis: Santpoort 1

Groene Wissel: Castricum
Na de bollenvelden en het Strandvondstenmuseum maak je een leuke wandeling door de bossen van het Noordhollands Duinreservaat. Bij de duinkaartjesautomaat kun je met je pinpas een kaartje kopen. In het duingebied kun je Schotse Hooglanders tegenkomen. Ze lopen rond in het begrzingsgebied.
Route: Groene Wissel: Castricum

Wandelingen in Noord-Brabant

Op pad door landgoed Huis ter Heide
Dit natuurgebied van Natuurmonumenten ligt in de driehoek De Moer, Loon op Zand en Kaatsheuvel. Het noordelijke gedeelte van landgoed Huis ter Heide bestaat vooral uit bos. In het zuidelijke gedeelte, de Loonse Heide, wandel je langs vennen en landbouwpercelen. Met het Plan Lobelia is Natuurmonumenten erin geslaagd hier de ongerepte natte heide weer terug te krijgen. Je ziet dit terug in de flora en fauna. Schotse Hooglanders zorgen voor een grotere variatie aan begroeiing. 
Route: Op pad door landgoed Huis ter Heide

Wandelen in het Beekdal van de Reusel
Deze rondwandeling loopt grotendeels door het stroomgebied van de Reusel, een van de belangrijkste riviertjes voor de afwatering van Midden-Brabant. De Reusel meandert door het Driessens Broek en trakteert de wandelaar op fraaie vergezichten, waterpartijen en stilte.
Route: Wandelen in het Beekdal van de Reusel

Wandelen in Overijssel

Twentse Wallen - Oud Ootmarsum
Maak een schitterende wandeling door de grensstreek van Twente met Duitsland. Je loopt onder meer door het bekende bronnengebied Springendal, een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Ook ga je een grens(paal) over om in Duitsland langs de Poascheberg, de Krösenberg en de Lönsberg (alle rond de 85 m) te wandelen. Je kunt de uitzichttoren bij Zum Lönsberg beklimmen.
Route: Twentse Wallen - Oud Ootmarsum

Landgoedwandeling landgoederen bij Heino
Afwisselende wandeling over de vier bosrijke landgoederen 't Rozendael, Windesheim met de voormalige havezate De Velner, 't Reelaer met landhuis en Vlaminckhorst. De tocht voert door het dorp Heino en door het parkbos van landgoed 't Rozendael.
Route: Landgoedwandeling landgoederen bij Heino

Wandelen in Zeeland

Hulst - Lopen langs Linies
Om het stadje Hulst is in de Tachtigjarige Oorlog flink gestreden. Om beurten werd Hulst door de Spanjaarden en de Hollandse opstandelingen ingenomen. Vanaf het startpuntvan je wandeling zie je de imposante vesting liggen. En ook het voormalige Fort Moerschans, dat in 1591 door de Staatsen in opdracht van Prins Maurist werd aangelegd, maar vij jaar later in Spaanse handen viel. Bij de Belgische grens vind je een liniedijk en een fort van ná de tachtigjarige Oorlog. Ze waren een belangrijke schakel in de zogenaamde Bedmarlinie, genoemd naar de markies van bedmar, bevelhebben van de Spaanse troepen in Vlaanderen.
Route: Hulst - Lopen langs Linies

Trage tocht Oostkapelle
De dorpskerk van Oostkapelle is een van de oudste gebouwen op Walcheren en straalt een klassieke sfeer uit. Vanuit Oostkapelle maak je een frisse wandeling door de duinen en over het strand. Het duingebied met dicht struweel, duingrasland, water en bos is het leefgebied van een rijke flora en fauna. Je wandelt ook door een deel van de Manteling, een bijzonder bos met kromgegroeide bomen en een aaneenschakeling van prachtige buitenplaatsen in een parkachtige omgeving. 
Route: Trage tocht Oostkapelle

Wandelen in Utrecht

Thijssewandeling Utrecht - Breukelen
Je wandelt in de buurt van of pal langs de Vecht. Omringd door een slotboerderij, een kerkje en een kroeg proef je hier het rijke aristocratische verleden. Onderweg zie je bunkers in het open veld, die herinneren aan de Waterlinie, en Fort Tienhoven. Dit fort werd in 1848-1850 gebouwd en is nu teruggegeven aan de natuur.
Route: Thijssewandeling Utrecht - Breukelen

Heuvelrugroute Austerlitz
Austerlitz, de kleine enclave tussen uitgestrekte bossen, heeft zijn bestaan te danken aan de Franse troepen die hier kort na 1800 gelegerd waren. Op de rand van de heuvelrug kun je genieten van de Stichtse Lustwarande, een lint van prachtige landgoederen met grootse landhuizen, omringd door parken met indrukwekkende woudreuzen.
Route: Heuvelrugroute Austerlitz

Wandelen in Zuid-Holland

Kroegloper Katwijk - Scheveningen
Van Katwijk naar Scheveningen: een stevige strandwandeling. Maar waarom alleen langs zee lopen als er op een steenworp afstand zo'n mooi duingebied ligt? De aantrekkelijkheid van Hollands Duin zit hem vooral in de afwisseling van bospaadjes, open zandvlaktes, meertjes, duintoppen en meidoornstruwelen. Een heerlijk stukje natuur zonder verkeer, en dat midden in de Randstad.
Route: Kroegloper Katwijk - Scheveningen

Kinderdijk
Kinderdijk is natuurlijk bekend vanwege de vele molens. Zo veel molens zo dicht bij elkaar is zo uniek, dat de UNESCO het gebied tot Wereld-erfgoed heeft verklaard. Naarmate je verderop komt wordt het rustiger en verschijnen weer andere molens in je blikveld. Geniet al wandelend van de rust en de schoonheid van dit land onder zeeniveau.
Route: Kinderdijk

Landleven special Jong Leven

De Landleven special Jong Leven staat bol van tips en weetjes, ideeën voor handige hulpmiddelen en informatie over broeden, opfokken, en de zorg rondom jonge dieren. Afkomstig van experts in de praktijk: fokkers, dierenartsen en zeer toegewijde eigenaren. 
Prijs: € 8,95

Bestel hier
Ode aan de boer

Fotograaf Lode Greven en schrijfster Margreet Welink kwamen voor Landleven jarenlang bij boeren over de vloer. Van dichtbij maakten ze het boerenleven mee en legden het vast in woord en beeld. Hun hartverwarmende verhalen en schitterende kleurenfoto’s nemen de lezer mee in de wereld van een bijzondere beroepsgroep. Het werd een ode aan de boer.
Prijs: €27,95.