De fanfare

Vier keer wat je nog niet wist over fanfare en harmonie

Bijna niks zo eigens als de plaatselijke harmonie of fanfare. ‘De muziek’ was in onze jeugd een spil van de plattelandsgemeenschap en dat is in menig dorp nog steeds zo. Maar wat is nu eigenlijk een fanfare? En wat is het verschil met een harmonie? Vier dingen die je nog niet wist over muziek maken in een fanfare of harmonie.

In een fanfare zitten geen houten blaasinstrumenten

Onder ‘houten’ blaasinstrumenten worden niet letterlijk instrumenten van hout verstaan. De houten blaasinstrumenten zijn blokfluit, dwarsfluit, saxofoon, hobo, klarinet en fagot. Deze instrumenten vind je op de saxofoons na, niet in een fanfare. Van een blokfluit is de link naar hout snel gelegd, maar een dwarsfluit? Vroeger werd die wel van hout gemaakt en dus wordt het instrument nog steeds geschaard onder de houten instrumenten. Bij de andere instrumenten wordt de toon via hout voortgebracht: muzikanten blazen op een houten ‘riet’.

De muziek die harmonieën en fanfares spelen is heel divers

De muziekkeuze is al lang niet meer traditioneel

Veel mensen associëren fanfare en harmonie met traditionele muziek: marsen of zware concertstukken. Dat is al lang niet meer zo. Veel fanfares en harmonieën brengen een moderne mix van muziekstijlen, van pop tot klassiek en van concertstukken tot soms zelfs hiphop of rap. Ook medleys van populaire bands als Bon Jovi worden vaak gespeeld om het publiek te trakteren op herkenbare melodieën.

Niet iedereen draagt nog een uniform

De fanfare- en harmoniewereld zit in een overgang. Het is voor veel orkesten een uitdaging om met de tijd mee te gaan zonder hun muzikale karakter teniet te doen. Eén van de manieren waarop veel verenigingen met deze uitdaging omgaan, is het veranderen van hun tenue. De zware, officiële uniformen maken in veel fanfares en harmonieën plaats voor blouses of jasjes.

Niet alle fanfares en harmonieën dragen nog een uniform

Fanfare- en harmonieorkesten dragen bij aan allerlei activiteiten

Niet alleen in dorpen, maar ook in steden worden fanfares en harmonieën veel gevraagd om allerlei activiteiten muzikaal te ondersteunen. Jong en oud doen mee tijdens kermisoptochten, braderieën, Koningsdag of sportieve evenementen zoals de Giro d’Italia.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.