Mevrouw met een bos geplukte bloemen in de tuin

Trots op... het Vechtdal

Landleven tipt je de leukste plekjes in het Overijsselse Vechtdal. Daar is alles te vinden: coulisselandschap, afwisselende landbouwbedrijven, buurtschappen met essen, landgoederen en natuurrijke uiterwaarden. Lezeres Miriam Gerrits geeft ons een rondleiding. Hier vind je haar favoriete adresjes.

Miriam Gerrits: "In het Vechtdal draait het natuurlijk allemaal om de Vecht. De rivier zorgt ervoor dat we hier een heel afwisselend landschap hebben. Op uitgestrekte polders na is vrijwel ieder Nederlands landschapstype hier te vinden. Er zijn bossen, rivierduinen, coulisselandschappen en brede uiterwaarden. Nederland in het klein dus.

Miriams tips:

A: Natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg

Exposities, natuurfilms, doe-opdrachten voor jong en oud en excursies in de natuur worden bij De Koppel georganiseerd. Open dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur, zaterdag en zondag 13.00-16.00 uur.


B: Plas Potatoes

"Een van de bijzondere bedrijven hier in de regio is Plas Potatoes. Diny Plas teelt pootgoed en ontwikkelt zelf nieuwe aardappelrassen. De Vechtster is een voorbeeld van zo'n nieuw ras, waar we als bewoners van het Vechtdal natuurlijk trots op zijn. Diny heeft echt een passie voor haar producten."


C: Restaurant en kookschool De Uitdaging

"In een oud schooltje vlak bij de Duitse grens is Dick Altena een restaurantje en kookschool De Uitdaging begonnen. Zijn kooklessen vinden plaats in het schooltje, maar hij gaat er ook vaak op uit met zijn cursisten. Per Landrover trekken ze dan de natuur in en er wordt in de buitenlucht gekookt. In het prachtig gelegen schooltje heeft hij een restaurantje, waar je ook heel leuk kunt dineren. Een man met veel verstand van voeding die echt iets lekkers kan voorzetten." Reserveren is noodzakelijk.


D: Coen Jansen Vaste Planten

"De planten voor mijn eigen tuin koop ik graag bij Coen Jansen vaste planten. Hij kweekt planten die goed passen in een natuurlijke tuin zoals de mijne. In de zomer, als zijn moerbedden volop in bloei staan, laat ik me vaak verleiden om nog extra planten te kopen. Het is dan zo mooi op de kwekerij." Open dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, van eind februari tot begin november (afhankelijk van het weer).


E: Kwekerij Eef Stel

"De buurman van Coen Jansen is kwekerij Eef Stel. Zij kweekt groente met een bijzonder waterzuiveringssysteem. Waar hij eerder kunstmest en bestrijdingsmiddelen in moest zetten, lukt het hem nu om zonder verdere hulpmiddelen groente te kweken van hoge kwaliteit. Jonnie Boer van Restaurant de Librije haalt hier zijn groente. Maar in de winkel bij de kwekerij is iedereen welkom." Open maandag t/m zaterdag 8.30-12.30 uur, maandag en vrijdag ook 13.30-17.30 uur.


F: Landgoed Vilsteren

"In het Vechtdal zijn opvallend veel landgoederen te vinden, maar mijn favoriet is Landgoed Vilsteren. Het dorp Vilsteren ligt in zijn geheel op het landgoed. Je kunt er heerlijk wandelen over het landgoed, dat voor het grootste deel vrij toegankelijk is. Het Landgoedcentrum is geopend in mei, juni en september op donderdag en zaterdag 13.30-16.30 uur, juli en augustus op woensdag, donderdag en zaterdag 13.30-16.30 uur. Groepen alleen op afspraak, maar wel het hele jaar door.


G: Herberg de Klomp

Een echte aanrader is Herberg De Klomp. Heerlijk eten en een mooi startpunt voor een fiets- of wandeltocht."


H: Boerderijwinkel De Groene Marke

"Boerderijwinkel De Groene Marke in Ommen heeft met een mooi assortiment lekkere streekproducten en leuke cadeaus. In Hardenberg en Dalfsen zitten soortgelijke winkels."


I: Vechtdal Hoeve

"De brandrode runderen van de familie Jansen op De Vechtdal Hoeve grazen aan de oevers van de Vecht en zijn 's zomers zelfs in het water te vinden om wat verkoeling te zoeken. Dat levert prachtige plaatjes op, waar ik ieder jaar geweldig van kan genieten. Simone Jansen organiseert ook koe-safari's, waarbij je per trekker met huifkar het gebied in gaat en alles leert over de koeien. Met een lekkere picknick erbij aan het water is het een heerlijk dagje uit."

Hoe help ik de dieren in mijn tuin

Waarom houden vlinders van vinderstruiken?
Hoe maak ik van een klein tuintje een dierenparadijs?
Je leest het in dit leuke en inspirerende boek voor diervriendelijke tuinen.
Prijs: €24,95.