Mevrouw die ontbijt brengt aan iemand in bed

Start je eigen bed & breakfast

Veel mensen op het platteland dromen ervan, anderen doen het al: een bed & breakfast runnen op eigen erf. Ben je nog een dromer? Lees dan dit artikel voor tips, ideeën en adviezen om van je droom misschien werkelijkheid te maken.

  1. Tip: ga eerst eens zelf verblijven bij één of meerdere bed & breakfasts. Als gast merk je heel andere zaken op dan als eigenaar. Wat zijn de sterke punten en waar ben je niet zo tevreden over? Verwerk dit in je eigen situatie.
 
  1. Tip: leg op de kamer of in een algemene ruimte een gastenboek neer. Gasten vinden het vaak leuk om hun waardering uit te spreken als ze een goede tijd bij je hebben gehad. Daarnaast: het is een geweldig compliment voor jezelf om het boek eens door te lezen!
 
  1. "Doe het met bezieling, en leg je hart erin. De ontmoetingen met vele lieve mensen met verschillende achtergronden maken het allemaal de moeite waard!" Ervaringsdeskundige Floriene Bosch.
 
  1. "Probeer eerst eens voorzichtig of je het echt leuk vindt voordat je start en grote investeringen doet. Je hebt altijd mensen in huis en daar moet je tegen kunnen. Bovendien is het hard werken, idealiseer het niet. Ik denk wel eens dat veel mensen denken 'dit doen we er wel even bij', maar dat werkt niet. Je moet het echt goed doen en je onderscheiden. Anders kun je het beter laten." Ervaringsdeskundige Yfke Blom.
 
  1. "Na 10 jaar als bed & breakfast gedraaid te hebben kan ik zeggen dat mij is tegengevallen hoeveel tijd en kosten er mee gemoeid zijn. De kosten voor de bekende websites, verzekeringen en brandveiligheid zijn behoorlijk hoog. Nu gaan we veranderen. De bed & breakfast wordt een appartement dat we voor een weekend of (mid)week aanbieden, exclusief ontbijt. Een ontbijt, lunch of warme maaltijd blijft mogelijk, maar alleen op afspraak. Dan kan ik er toch alle liefde en aandacht insteken, zoals ik het graag doe!" Ervaringsdeskundige Marise van Hulten.

Lees alle tips over het opstarten en runnen van een bed & breakfast in Landleven 5, juni 2015.

Lees ook: Laat een uniek gevoel achter bij de gasten van je B&B

Als je hebt besloten om een bed & breakfast te starten is het erg belangrijk dat je opvalt tussen de vele andere bed & breakfasts. Een sfeervol en uniek ingerichte slaapkamer, dat zien bed & breakfast-bezoekers namelijk veel liever dan een neutrale aankleding. Want als ze een doorsnee overnachting willen, boeken ze wel een hotel. 

Lees het artikel

Lees ook: Waarom begin je een bed & breakfast

Als je een bed & breakfast wilt beginnen is het erg belangrijk om eerst deze – ogenschijnlijk simpele – vraag te beantwoorden. Het antwoord is namelijk bepalend voor de manier waarop je het verder aanpakt. Stop je er bijvoorbeeld veel tijd in of probeer je het ‘ernaast’ te doen?

Lees het artikel
Rustieke slaapkamer bij B&B.