Man met ganzen in de sneeuw

Hans Dekkers maakt watervogels uit lindehout

De ganzen en eenden die Hans Dekkers, uit Vorstenbosch, uit lindehout snijdt zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Een deel van de watervogels die hij maakt overwintert in Nederland en broedt ’s zomers in noordelijke streken. Met name de rotganzen, rietganzen, ijseenden en andere soorten die de trektocht naar Siberië maken fascineren hem, nog altijd.

De drang naar Siberië en een ontmoeting met de brandganzen op Schiermonnikoog zorgden er voor dat Hans Dekkers (inmiddels 65) de rest van zijn leven bezig zou blijven met ganzen en eenden. Hij zag ze door de lens van een camera.

"Toen had ik het met het platte vlak wel gehad", zegt Hans over de overstap die hij medio 1997 maakte van foto's naar sculpturen in hout, kunststof en brons, van met name watervogels.

Tien weken voor een paar ijseenden

Een paartje ijseenden vergt plusminus tien volledige werkweken om te maken in hout. "Het moeilijkst van het maken van ijseenden is om ze goed in je hoofd te krijgen, want er zijn weinig opgezette ijseenden en in dierentuinen kom je ze bijna niet tegen. Het belangrijkst om te weten is de lengte van de punt van de snavel tot aan het oog, dat is de referentie om de andere afmetingen van het lichaam te bepalen. Dat doe ik met behulp van mijn eigen foto's."

Hier ziet u wat foto's van Hans zijn werk. Het interview met Hans Dekkers stond in Landleven 1 2014.

Kop van een houten eend. Hans Dekkers: "Met tien vierkante centimeter kan ik een hele dag bezig zijn." - Foto: Theo Tangelde
Kop van een houten eend. Hans maakt zijn vogels op ware grootte uit lindehout. Iedere vogel krijgt minstens zes lagen verf. - Foto: Theo Tangelder
Kop van een houten eend. Houten eend.
Landleven fietsroutes

In onze nieuwe fietsroutegids staan de mooiste fietsroutes van Nederland, overzichtelijk ingedeeld per provincie. Bij alle routes vind je een omschrijving van bezienswaardigheden, een knooppuntenoverzicht en een uitneembaar knooppuntenroutekaartje. Per route is er een QR-code waarmee je de meest actuele informatie over de route kunt opzoeken.
Prijs: € 8,95