Stapel met gekapt hout en een auto

Haardhoutdagen van Staatsbosbeheer

Tijdens een koude winter is er flink veel hout nodig om houtkachel of open haard te laten branden. Op de haardhoutdagen van Staatsbosbeheer wordt hout halen een origineel winteruitje. Eerst stammen stapelen en dan uitrusten met warme chocolademelk bij een knappend vuurtje.

Tijdens de haardhoutdagen worden essenstammen FSC-hout uit de bossen van Staatsbosbeheer verkocht. Essenhout is een taaie hardhoutsoort.

Een gestapelde meter hout van 1 x 1 x 1 meter met tussenruimte heet een stère hout. Op deze manier wordt hout normaal langs de weg verkocht en hiermee koop je ongeveer 0,7 kuub werkelijke inhoud.

De stammen kunnen niet direct deze winter de kachel in. Essenhout kun je na anderhalf jaar drogen stoken. Daarvoor moet het in stukken worden gezaagd en de stammen moeten worden gekloofd. Haardhout droog je bij voorkeur in een goed geventileerd houthok, waar het los ligt van de grond. Wanneer hout onvoldoende gedroogd is verbrandt het minder goed. Hier vind je tips voor het aanleggen van een goed vuur.

Haardhoutdagen waar en wanneer?

Ook komend jaar staat februari bij Staatsbosbeheer weer in het teken van haardhout. Op diverse locaties kun je je houtvoorraad aanvullen met hout uit Nederlandse bossen. Daarnaast zijn er andere activiteiten rond het thema hout. Er worden excursies gegeven, kinderen kunnen broodjes bakken boven een haardvuur of nestkastjes timmeren. En er is chocolademelk om weer lekker warm te worden. Voor alle activiteiten, locaties en datums rondom haardhout kijk op de website van Staatsbosbeheer.