Een mevrouw in klederdracht met een meneer om staphorster stipwerk te maken

Staphorster stipwerk van Gerard van Oosten

Stipwerk is een ambacht dat al generaties lang wordt uitgeoefend in het Overijsselse Staphorst. Gerard van Oosten blaast de traditie nieuw leven in en drukt stippen op jeans, jurkjes, sneakers en zelfs lingerie!

"Mijn streven is om het Staphorster stipwerk op de kaart te zetten", vertelt Gerard van Oosten. "Het is nu al officieel benoemd tot immaterieel erfgoed van Nederland, maar ik ga ervoor om het stipwerk op de lijst van het werelderfgoed te zetten! Het is echt zo uniek en bijzonder, ik vind gewoon dat het bewaard moet blijven. Ik laat het drukken zien op ambachtsmarkten, ik geef daar demonstraties en workshops. Ik zie dat jonge mensen interesse hebben, en ook mijn cursussen zitten vaak helemaal vol. De deelnemers komen uit het hele land om hier het stipwerk te leren. Nog steeds vinden de Staphorsters zelf het stipwerk heel gewoon, en wat je gewoon vindt hoef je niet te 'bewaren'."

Lees het hele interview met Gerard van Oosten en zie wat hij maakt in Landleven 7, 2015.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.