Mevrouw in bloemenveld

Trots op... West-Zeeuws-Vlaanderen

Hanneke Vermue-Roelofs laat zien waarom ze zonder heimwee de Betuwe voor West-Zeeuws-Vlaanderen inruilde. De lezers van Landleven zijn namelijk trots op hun buitengebied en tonen ons daarom hier hun favoriete plekjes.

"Het weidse landschap van West-Zeeuws-Vlaanderen vind ik in ieder jaargetijde prachtig. Maar er kan niets op tegen juni, als de vlasvelden hier volop in bloei staan. Velden met duizenden kleine bloemetjes kleuren de omgeving prachtig blauw. Vlasteelt heeft een lange geschiedenis hier in het gebied. Nu wordt het gewas machinaal geoogst en plat liggend op het veld gedroogd. Vroeger werd het met de hand uitgetrokken en dan in schoven op het veld gezet. Vlaskapelletjes werden die schoven genoemd, een naam om bij weg te dromen!"

Tips van Hanneke:

  • "Paptaarten, of 'Groese paptaorten', is een echte plaatselijke lekkernij. De met pudding gevulde ronde deegtaartjes werden vroeger door de landeigenaren aan de boeren getrakteerd na het betalen van de pacht. Ze horen ook op de tiende verjaardag van kinderen. Te koop in de Groese bakkerij in Groede. Openingstijden zie: www.facebook.com/DeBakkerieje
  • "Een adres dat tuinliefhebbers niet over mogen slaan is kwekerij  'In Goede Aarde' in Biervliet. Een fijn adres voor mooie borderplanten en siergrassen."
  • "Ik mag ook graag langsgaan bij rozenkwekerij De Bierkreek in IJzendijke. Hans van Hage heeft echt een passie voor zijn ecologisch gekweekte rozen. Ik heb er zelf ook een paar in de tuin staan, ze zijn mooi en sterk en ruiken heerlijk!"
  • "Rond het oude vestingplaatsje Retranchement kun je prachtige wandelingen maken over de oude wallen. Hier kom je ook diverse grenspalen tegen."
  • "Een favoriet plekje van mij in IJzendijke: de smederij van vader en zoon Groosman. De smidse ademt zo'n nostalgie en ambacht uit. Ze kunnen hier alles voor je smeden. Naast de smidse is de mooie uitspanning Cadsandria te vinden, waar de vrouwen van de smeden een heerlijk terras hebben. Er is zelfs een VVV-post te vinden, dus echt een adresje waar de toerist goed terecht kan." Siersmederij Groosman en uitspanning Cadsandria
  • "We hebben een akkerbouwbedrijf in Retranchement met daarbij een camping.  De Wachtsluis. Daar heb ik mijn theehuis 'Juffertje in het groen' waar ik thee en koffie met zelfgebakken taart serveer, zoveel mogelijk biologisch bereid en gemaakt met producten van het seizoen."

Hier vind je een interactieve kaart van Zeeuws-Vlaanderen met de genoemde adressen erop. Je vindt per punt de adresgegevens, je kunt je route samenstellen en je kunt met Google Streetview alvast een kijkje ter plekke nemen. Veel plezier!
 

Het hele artikel over West-Zeeuws-Vlaanderen en alle tips vind je in Landleven 5, juni 2014.

Ben je ook trots op je streek? Laat hieronder een bericht achter om welke streek het gaat en noem een paar concrete voorbeelden. Wie weet ziet je je streek dan ook terug in Landleven.

Landleven special Brood

In deze Landleven special vind je onze lekkerste recepten voor broodjes, zachte bolletjes, gevulde kerststollen en zoete kaneelbroodjes. € 7,95