Kerstboom van steigerhout met kerstkaarten

Steigerhouten kaartenboom

Met deze stoere en romantische kerstboom van steigerhout breng je direct sfeer in huis. Hang de boom vol met kaarten van familie en vrienden en creëer zo je eigen pronkstuk voor tijdens de feestdagen. Zelf maken is zo gedaan...

Dit heb je nodig:

  • 610 cm steigerhouten planken 3 x 20 cm
  • 1 steunbalk 100 x 3 x 4 cm
  • zevengatenboor, diverse diameter
  • houtzaag
  • schroefboormachine
  • houtschroeven 4,5 cm lang 
  • 20 – 30 houten wasknijpers
  • sierlint, circa 1 cm breed
  • lijm

Een steigerhouten kerstboom gevuld met kerstkaarten.

Zo ga je te werk:

Zaag uit het hout 7 planken en 2 poten.

Plank 1 (top) is een driehoekje, de basis is 40 cm lang, de schuine kanten meten elk 28 cm en komen in een puntje bij elkaar. Voor alle planken geldt dat de punten gezaagd zijn onder een hoek van 45 graden, waardoor alle schuine kanten 28 cm lang zijn. Elke plank is 10 cm langer dan de bovenliggende plank, dus als volgt: Plank 2, basis is 50 cm, bovenzijde 10 cm lang
Plank 3, basis is 60 cm, bovenzijde 20 cm lang
Plank 4, basis is 70 cm, bovenzijde 30 cm lang
Plank 5, basis is 80 cm, bovenzijde is 40 cm lang
Plank 6, basis is 90 cm, bovenzijde is 50 cm lang
Plank 7, basis is 100 cm, boven zijde is 60 cm lang
De twee poten zijn gelijk aan plank 3 met een basis van 60 cm en aan de bovenzijde 20 cm lang.

Schuur als dat nodig is eventuele splinters weg.

Bij het in elkaar zetten werk je van onder naar boven. Maak in het midden van de bovenzijde van beide poten een inkeping van 3 cm breed en 7,5 cm diep. Doe hetzelfde tweemaal in de onderzijde van de onderste plank. Zorg er voor dat er, gemeten aan de onderzijde aan beide zijden 20 cm plank uitsteekt vanaf de inkeping. Laat de poten en de onderste plank haaks in elkaar grijpen, de plank hangt ongeveer 5 cm vrij van de grond en steekt aan de bovenkant eveneens 5 cm uit boven de poten. Op deze manier heeft je boom een stevige basis.

Neem vervolgens plank 6, plaats deze op de bovenzijde van de poten, hierdoor creëer je een overlap van 5 cm op de onderliggende plank. Zet vast met twee schroeven die je vanaf de achterzijde door de planken schroeft. Doe dit vervolgens met alle planken op dezelfde wijze.

Bevestig aan de achterzijde in het midden van de planken een balkje voor extra steun. Zet deze eveneens vast met een paar schroeven.

Neem de zevengatenboor en zaag her en der met verschillende diameter enkele siergaten in de boom, let op dat je de steunbalk aan de achterzijde niet raakt. In deze gaten kun je straks kerstballen of andere versiering hangen voor een feestelijk tintje. Het steigerhout geeft de kaartenboom een robuust uiterlijk en hoeft niet verder afgewerkt te worden.

Bekleed een aantal houten wasknijpers met sierlint, in een aantal verschillende maar bij elkaar passende designs. Lijm het lint eenvoudigweg op de platte kant van de knijper en knip af op de juiste lengte. Laat even drogen en lijm de knijpers op willekeurige plaatsen op de boom. Houdt er rekening mee dat je geen knijper boven of direct naast een siergat plaatst, zodat het gat zichtbaar blijft als je je kerstkaarten ophangt. Hang in de gaten een kleine kerstbal of houten kerstversiering (eenvoudig te bevestigen met een punaise) en laat de postbode uw kaarten maar brengen.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.