Egel geschikt om milieuvervuiling te meten

Egel geschikt om milieuvervuiling te meten

De egel blijkt uitstekend geschikt als bio-indicator om milieuvervuiling te meten. Dat concludeert de Vlaamse onderzoekster Helga D’Havé. Hoge concentraties moeilijk afbreekbare gifstoffen in stekels en haren wijzen op een vervuild leefmilieu ter plaatse.

Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen onderzochten een egelpopulatie in het park Zorgvliet in Hoboken, op circa één kilometer van een metaalverwerkend bedrijf en nog zes egelpopulaties ten noordoosten van Hoboken. De verste populatie bevond zich in Zoersel, op twintig kilometer van de vervuilingsbron. Het nieuwste nummer van het populair wetenschappelijke tijdschrift Zoogdier schrijft er deze maand over.

Van april tot en met september gingen de onderzoekers na het invallen van de duisternis met behulp van een sterke zaklamp op zoek naar egels. Er werden 178 egels gevangen en met een chip individueel gemerkt. Van 83 egels, verdeeld over de verschillende populaties, werden haar en stekels genomen en geanalyseerd op zware metalen. Uit de resultaten blijkt dat egels die dichter bij het metaalverwerkende bedrijf leven, meer zware metalen in hun lichaam hebben (gemeten in haar en stekels). 

De concentraties van zilver, arseen, cadmium en lood in het haar van egels in de populatie vlakbij het metaalverwerkende bedrijf warenvele malen hoger dan de laagste gemiddelde concentratie die in deze studie werd gemeten. Voor metalen in stekels werd een vergelijkbare trend gevonden. De hoeveelheid van de metalen zilver, arseen, cadmium en lood in haar en stekels nam toe naarmate de populatie zich dichter bij het bedrijf bevond. Deze metalen vertonen in haar en stekels een hoeveelheid die identiek is aan de hoeveelheid die in de bodem werd gevonden. Dit toont  volgens onderzoekster Helga D’Havé van de Universiteit Antwerpen aan dat de meting van metalen in haar en stekels van egels een goede indicatie geeft van de vervuiling van een gebied.

Zin in Landleven?

Maak nu voordelig kennis met Landleven: 3 nummers voor slechts € 12,50. Het abonnement stopt automatisch.
 

Neem abonnement