Voorne-Putten gaat oude riviertjes uitgraven

Voorne-Putten gaat oude riviertjes uitgraven

Het waterschap Hollandse Delta, stadsregio Rotterdam en de gemeenten Westvoorne, Hellevoetsluis, Bernisse en Spijkenisse werken op Voorne Putten samen aan het herstel van de oude krekenstructuur.

Donderdag 29 oktober zetten de zes betrokken bestuurders hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. Door inpoldering zijn de kreken in de afgelopen eeuwen vrijwel geheel uit beeld verdwenen. De zes partijen willen vijftien oude kreeklopen in ere herstellen.

Op die manier ontstaat meer ruimte voor waterberging. Daaraan is, met het oog op de klimaatverandering, dringend behoefte. De herstelde kreken bieden tegelijkertijd nieuwe recreatiemogelijkheden.

Het krekenherstelplan is voor een deel afhankelijk van de vrijwillige medewerking van agrariƫrs en andere grondeigenaren die op de plaats van de oude kreken grond bezitten. Zij zijn inmiddels benaderd met de vraag of zij grond willen verkopen, ruilen of een stukje kreek willen beheren. Bij zeven van de vijftien kreken maken de herstelplannen onderdeel uit van ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw of de aanleg van een golfbaan.

Jon Hermans, portefeuillehouder Groen en Water bij de stadsregio Rotterdam: “Het is een complex traject dat jaren in beslag zal nemen. We zijn afhankelijk van de medewerking van veel partijen. Als het lukt om de vijftien oude kreken te herstellen is een belangrijk onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van Voorne Putten weer teruggebracht in het landschap.”

Zin in Landleven?

Maak nu voordelig kennis met Landleven: 3 nummers voor slechts € 12,50. Het abonnement stopt automatisch.
 

Neem abonnement