Kraamtijd vleermuizen begonnen

Kraamtijd vleermuizen begonnen

De eerste meldingen van vleermuizen in huis zijn al binnengekomen. In Philippine, Goes en Sint Laurens hebben de bewoners 'hun' vleermuizen weer gesignaleerd. Soms met gemengde gevoelens vanwege de keutels tegen de gevel, maar meestal mogen ze wel blijven.

De tijd dat vleermuismoeders hun jong ter wereld brengen is aangebroken. Van april tot en met juni loopt de kraamtijd. In de loop van juli leren de jongen vliegen. Dat kan nog wel eens voor paniek zorgen, als de jongen binnen in huis komen of aan een gevelmuur blijven hangen. Het vliegen gaat nog onbeholpen en het invlieggat onder de nok vinden is een hele kunst. De meeste kraamkolonies in huis zijn van de gewone dwergvleermuis, die met een groepje van 10 tot wel 150 vrouwtjes in de spouw of onder het dak wonen. Een enkele keer zijn het Laatvliegers. De Grootoorvleermuizen hebben liever een ruime zolder in een kerk of herenhuis. Mannetje worden overigens niet toegelaten in de kolonie; zij brengen in hun eentje of in kleine groepjes de tijd in ledigheid door.

Vooral op snikhete dagen en na hevig onweer worden er vleermuizen gemeld. De vleermuizen zoeken overdag verkoeling of raken hun jong 's nachts tijdens hevige buien kwijt. Wanneer een vleermuis per ongeluk is binnengekomen, is het eenvoudig om tijdens de schemering het licht uit te doen, een raam open te zetten en de kamer af te sluiten. De vleermuis vindt dan zelf weer de uitgang. Een jonge, nog niet vliegvlugge vleermuis kan tijdens de schemer aan de gevel worden gehangen. Op die manier kan de moeder het jong terugvinden en eventueel meenemen.