Ootmarsum route

​Overal waar je kijkt zie je een groene oase aan bomen en planten, de zomer in haar volle glorie. De warme zomerzon voelt warm aan en zet het mooie Twente in de spotlights. Landleven organiseert daarom in juni de Ootmarsum route. De route gaat door Ootmarsum, Denekamp, Hezingen en Tilligte en is 42 kilometer. Langs de route zijn meerdere programmastops en restaurants te vinden om de ervaring compleet te maken. 

Fiets mee tijdens Landleven Fietst op donderdag 30 juni en geniet van de natuurlijke pracht en praal van Twente.

De start van de fietstocht is bij Het Openluchtmuseum in Ootmarsum. Het is mogelijk om vanaf 10:00 uur te starten met de route en u kunt tot uiterlijk 17.00 uur gebruik maken van onderstaande activiteiten.

Tijdens deze dag worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor deelnemers aan Landleven Fietst. Je kunt zelf bepalen bij welke Landleven activiteiten je af wilt stappen en hoeveel tijd je daar door wil brengen.

 

Bestel kaarten

Zomer. Fietsen. Overijssel. Samen. Nostalgie.

Watermolen singraven
Schuivenhuisje
Openluchtmuseum
landgoed singraven

De route

  • Fiets mee op donderdag 30 juni 2022
  • Je fietst door de natuurlijke pracht en praal van Twente
  • De route is circa 42 kilometer
  • Er zijn meerdere Landleven-stoppunten onderweg
  • Je krijgt een route beschrijving en knooppuntenkaartje

Programma

Lees hieronder over de leukste Landleven stoppunten die je onderweg tegen komt. Luister naar een interessant rondleiding of lezing, trakteer jezelf op een lekker kopje koffie met wat lekkers of ga zelf op ontdekking. Je bepaalt zelf waar je onderweg wilt stoppen.

Openluchtmuseum Ootmarsum

Het Openluchtmuseum Ootmarsum neemt je mee naar het Twente van vroeger. In een parkachtige omgeving geven diverse authentieke gebouwen, ieder met z’n eigen inventaris en verhaal, en veel gebruiksvoorwerpen een boeiend beeld van het leven op het platteland in Twente zo’n 100 jaar geleden. Het museum vertelt ook het verhaal van de ‘Heeren’, de bestuurders van vroeger, de commandeur, de Drost en de Hofmeier. 

geofort

Landgoed Singraven

Landgoed Singraven is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel.

Neem een kijkje bij de watermolen op het landgoed. De molen draait en je kan naar binnen om te kijken hoe de boomstammen in dikke planken worden gezaagd. 
 

Vogeluitkijkhut Ottershagen

Een mooie plek om een stop te maken is bij Vogeluitkijkhut Ottershagen. Ottershagen is een rijk weidevogelgebied. Vrijwel alle soorten die in zo’n gebied thuishoren, komen er voor. Kievit, scholekster, grutto, gele kwikstaart en slobeend broeden er in grote dichtheden. 

geofort

Schuivenhuisje

Neem een kijkje bij een merkwaardig smal gebouw. Om te voorkomen dat het kanaal in droge zomers net als de Dinkel vrijwel droog zou komen te staan werd in 1887 een sluizencomplex gebouwd bestaande uit zes gemetselde kokers met in elk een stalen schuif: het beroemde Schuivenhuisje.Toen in 1960 het kanaal Almelo-Nordhorn werd afgesloten voor scheepvaart, verloor het Schuivenhuisje zijn functie. Het is nu een rijksmonument.  


 

Schuivenhuisje

Klooster Franciscanessen

Kom langs en krijg een rondleiding in het klooster door de Zusters van Denekamp.

Al sinds 1875 is het klooster Franciscanessen een plek voor armen en zieken. Dragen ze ons steentje bij aan goed onderwijs. En helpen in de parochie. Er wordt gehandeld vanuit hetzelfde goed: hulp bieden aan mensen in nood, opkomen voor gerechtigheid en eerbiedigen de schepping. Zo legde Moeder Anselma Bopp hier de basis. En zo wordt het voort gezet. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt… je bent altijd welkom. Om te bidden. Om te dansen en zingen. Je verhaal te doen. Of om gewoon even stil te zijn. Vind rust en dat leidt tot kracht.

Klooster franciscanessen

Fiets huren?

Neemt u liever niet uw eigen fiets mee of maakt u liever gebruik van een elektrische fietst? Bij Heisterkamp Rijwielen kunt u voor deze dag een fiets huren. Neem contact op met Heisterkamp Rijwielen via info@heisterkamprijwielen.nl of bel naar 0541-294324. 

fruitboomgaard