Demonstratie dieren schilderen op hout

Zorgvuldig geselecteerde houten panelen, liefdevol gladgeschuurd, vormen het decor voor de handgeschilderde dierenportretten van Tonny de Heer. Het hout is niet zomaar de lijst of achtergrond. Het stuurt Tonny bij het bepalen welk dier ze zal schilderen, en in welke houding.
 
“Het hout geeft voor mij aan wat erop moet komen. De vorm, de kleur, het lijnenspel, noesten. Zij bepalen het onderwerp. Dat klinkt heel zweverig, maar dat ben ik absoluut niet. Maar een noest bijvoorbeeld geeft mij het perfecte gat voor een specht, of een natuurlijk ‘stammetje’ waar een poot op kan rusten.” Zo speelt Tonny met duidelijk zichtbare jaarringen, die ze gebruikt als lijntje waar ze haar vogels op laat zitten. Of de rand van het hout, waar nog net de nagels van een koolmees overheen grijpen alsof hij zich vasthoudt. En met de kleuren in het hout, die de positie en houding en vaak zelfs de keuze van het dier bepalen.
 
Benieuwd hoe Tonny deze prachtige dieren schildert? Ze geef tijdens Landleven Winter een demonstratie en laat je graag de fijne kneepjes van het vak zien.
 

Bestel je kaarten