Programma

Demonstraties, workshops en activiteiten

Er is veel te zien op Landleven Winter, maar ga ook zelf aan de slag. Volg een leerzame of creatieve workshop, steek wat op tijdens een informatief hoorcollege, ontdek het museum aan de hand van een prachtige puzzeltocht en laat je vermaken bij één van de boeiende demonstraties.

houten ster

Broodbak-wedstrijd

Een heuse broodbak-wedstrijd waarbij elke dag een winnaar uitgeroepen wordt. De winnende recepten verschijnen in het magazine. Neem uw lekkerste brood mee naar Landleven Winter, laat het proeven door de jury en wie weet ziet u uw heerlijke recept terug in Landleven.

Trekpaard, boomsleper

Stookcursus

Wil je alles te weten komen over hoe je zelf een goed vuur stookt, veilig en zonder overlast? Schuif dan aan bij de stookcursus van Wijbrand Pauw.

houten ster

Winters windlicht

Landleven Winter is niet compleet zonder de creatieve workshops van Alie van Veldhuizen. Schuif aan en maak onder haar enthousiaste begeleiding een sfeervol windlicht. Patronen, modge, kunstsneeuw en glaswerk, alles staat voor je klaar. Een absolute parel op tafel, schouw of bij de voordeur. Het is niet mogelijk om te reserveren voor deze workshop. Meer informatie 

Trekpaard, boomsleper

Dutch Oven

Kom genieten van de heerlijke geuren die Het Buiten voor je creert bij het demonstreren van de Dutch Oven. Een brood bakken, een ratatouille, oliebollen bakken of een heerlijke appeltaart, er is van alles mogelijk in een Dutch Oven.

hout

Bessie Blue

Onder de naam Bessie Blue maakt Maya Schröder papierkunstwerken, geïnspireerd op Nederlandse klederdrachten. Met papier vouwt ze donkerblauwe onderrokken, blauwwitte schorten, beuken, jakjes en omslagdoeken, uit liefde voor deze traditionele kleding.

Kom genieten in winterse sferen

Smores met de redactie

Kom genieten van een heerlijke smore bij de Landleven redactie. De redactieleden maken er graag één voor je klaar. Ondertussen kun je bij hen terecht met je vragen. Dit is je kans!

Midwinterhoornblazers

Luisteren naar de melancholieke roep van de midwinterhoorn 'n oaldn roop' of 'd'olde roop' zoals dat in het oosten wordt genoemd, dat doe je tijdens Landleven Winter. De midwinterhoorngroep uit Doesburg blaast daar tot in alle uithoeken van het museum.

Laat je puzzel signeren door Marius van Dokkum

Ben je al in het bezit van een prachtige Landleven puzzel? Laat hem dan signeren door de maker Marius van Dokkum tijdens de zaterdag van Landleven Winter. En natuurlijk is deze prachtige puzzel ook te koop tijdens het evenement in december.

hout

Overleven in de winterse natuur

Siegurd is een buitenmens pur sang. Hij leerde al op jonge leeftijd om creatief om te gaan met wat de natuur ons biedt en die kennis geeft hij graag door. Zo leert hij je verschillende leuke en stoere activiteiten. Meer informatie

MUZIEK BIJ HET KAMPVUUR

Kom genieten van live akoestische muziek rond het kampvuur. Winter en vuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar bij een kampvuur horen ook een gitaar, muziek en verhalen. Kom luisteren naar Judith Brands en warm je aan het vuur. Meer informatie

schoonrijders, schaatsen

Ouderwets wintervermaak

De schaatsen liggen al klaar. Kom zwieren op het ijs van de sfeervolle ijsbaan. Voor de jongste bezoekers is er een krabbelbaan, uitermate geschikt voor de eerste meters op het ijs. Kan het je niet snel genoeg gaan? Roetsj dan naar beneden van de sleebaan. Leuk voor jong en oud! Meer informatie

stand

Bezoek de Landleven stand

De Landleven stand mag natuurlijk niet ontbreken op Landleven Winter. Een stand vol gezelligheid waarin Landleven tot leven komt. Meer informatie

Er is nog meer te doen..

•    Er is natuurlijk veel te proeven in de verschillende stands en in de boerderijen
•    Kom broodjes bakken boven een vuurtje
•    Leer smeden in de smederij
•    Luister naar een professionele verhalenverteller
 

Het Nederlands Openluchtmuseum

Naast alle extra festiviteiten tijdens Landleven Winter zijn ook alle belevenissen van het Nederlands Openluchtmuseum te ervaren, zoals:

Winters verhaal

Kom in de stolpboerderij luisteren naar een prachtig winters verhaal. Het eerste deel lees je hier. Meer informatie

Breien voor de soldaten

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werden de Nederlandse soldaten massaal opgeroepen door de regering. Echter waren er te weinig sokken en te weinig ondergoed. De Nederlandse vrouwen begonnen hierom massaal te breien. Meer informatie

Maak een reis door de geschiedenis van ons land

Een reis door de geschiedenis van ons land, van hunebed tot heden. In tien enorme ‘filmsets’ zie je, hoor je en voel je de hoogte- en dieptepunten uit ons verleden. Meer informatie

Rosmolen

De molenaar slaat olie uit lijnzaad in zijn rosmolen. Een "virtueel ros" laat zien hoe het paard vroeger de molen aandreef. Meer informatie

Broodjes bakken

Bak samen een Duivekater feestbrood op het kindererf. Er zijn spannende verhalen over de naam van het brood: zo zou het met de duivel te maken hebben en met een kat. Gruwelijk toch? We weten niet of die verhalen kloppen, maar wel dat het brood heel lekker is! Ga aan de slag en bak je eigen broodje!

Wintermarkt

De griendwerkers bakken kniepertjes met spek in reuzel. De kruidenvrouw vertelt je welke kruiden geneeskrachtig zijn. Of doe mee met de tombola: prijzen in overvloed!

Molukse Barak

Luister naar het verhaal over de Molukkers die na de oorlog naar Nederland toe kwamen. Meer informatie

Witte Wieven

Kom luisteren naar het volksverhaal van de Witte Wieven. Een belevingstocht die al je zintuigen prikkelt en spanning is gegarandeerd. Loop langs het Witte Wieven pad en ontdek welke verhalen van de Witte Wieven nou echt waar zijn en of ze echt zo slecht zijn als werd gedacht!

Voor meer informatie hierover en wat er nog meer te bekijken is in het Openluchtmuseum, kun je de website van het Openluchtmuseum bezoeken.

 

Beoordelingscijfer

Trots op onze 8,5

Tijdens de vorige editie van Landleven Winter kregen wij een bezoekersbeoordeling van een 8,5! Hier zijn we erg trots op en gaan we in 2021 natuurlijk weer voor!