Programma

Demonstraties, workshops en activiteiten

Naast de leuke standhouders die de markt bevolken en uitnodigen tot uitgebreid shoppen, heb je ook de gelegenheid om actief mee te doen! Er zijn allerlei activiteiten en mogelijkheden beschikbaar voor zowel jong als oud. Het programma zal voortduren worden uitgebreid, dus blijf de website nauwlettend volgen.

Broodbakwedstrijd

Doe mee aan de Landleven Broodbakwedstrijd en laat je bakvaardigheden schitteren! Bak jouw allerlekkerste brood en vertel ons waarom jouw creatie perfect bij Landleven past. Wie weet ga je naar huis met een geweldige prijs!

Schrijf je in

Feestelijke vogeltraktatie workshop

Wil jij deze winter de vogels graag uitnodigen in jouw tuin? Ga samen met de redactie van Landlevenaan de slag met vet, vogelzaad en Hollandse vormpjes en creeër een prachtige feestelijke vogeltraktatie voor in de tuin! 

Een unieke kans om aan te schuiven bij onze creatieve redacteuren!

Landleven kerstwens

Kom naar de Landleven stand, vul je Landleven wens in en hang deze in de grote Landleven Winter kerstboom. Wie weet komt jouw wens uit! 

'Ik gun mijn buurvrouw Anna een etentje omdat zij iederen zomer op de kippen en katten past.'
'Wij wensen dat pa en ma een dagje naar zee kunnen, omdat ze altijd voor ons klaar staan.'
'Ik wens buurman Wim een dagje uit omdat hij altijd ons landje hooit'

 

Puttense boerendansers

De Puttense Boerendansers is een Folklore dansgroep uit het dorp Putten gelegen op de Noord-West Veluwe. De dansers zijn gekleed in de dagelijkse boerendracht, het zogenaamde opknappersgoed, van rond het jaar 1900.

Ze laten oude tijden op het platteland van de West-Veluwe herleven. Gestoken in klederdracht en op klompen voeren zij streekgebonden liederen en dansen ten tonele.

Rolschaatsbaan

Zodra u het museum binnenstapt, word je verwelkomd door een betoverende Winterkermis met allerlei nostalgische attracties met als middelpunt een authentieke overdekte rolschaatsbaan. Kom je ook een gezellig rondje rollen op de baan? Rolschaatsen zijn te leen bij het Openluchtmuseum.

Kom genieten in winterse sferen

Maak je eigen wintergnoom op hout

Kom met je kinderen langs bij Doen en Hout/De Zennhoeve en ga creatief aan de slag met hout. De kinderen gaan aan de slag met het bestickeren met mooie kerstafbeeldingen. Een mooi object om mee te nemen en thuis in de kamer te zetten. Een ontzettend leuke activiteit! 

Overleven in de winterse natuur

Siegurd is een buitenmens pur sang. Hij leerde al op jonge leeftijd om creatief om te gaan met wat de natuur ons biedt. Die kennis geeft hij graag aan je door op Landleven Winter. Zo leert hij je verschillende leuke en stoere activiteiten, zoals zelf een lepel maken van hout, vuur maken en primitief koken.

Ambachtenwerkplaats

In de Ambachtenwerkplaats, die zich bevindt in het Openluchtmuseum, ga je tijdens verschillende workshops zelf aan de slag met ambachten. Het is van belang om hiervoor een plekje te reserveren, anders is het niet mogelijk om deel te nemen. Er zijn twee werkplaatsen die je kunt bezoeken. De workshops zijn 45 minuten lang om zo kennis te maken met een ambacht.

Let op: beperkte plekken en vooraf reserveren is nodig!
Zodra het mogelijk is om te reserveren voor de data van Landleven Winter, kunt u dat hier via een link doen.

Canon van Nederland

De Canon van Nederland neemt je in 50 vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die bijgedragen hebben aan het Nederland waar we nu wonen.

In deze tentoostelling zie je specatculaire 'filmsets', die in elkaar overlopen en verhalen vertellen uit de Canon, verdeeld over 10 achtereenvolgende tijdvakken. Je staat er oog in oog met historische personages uit elk tijdvak. Je leert hen en hun wereld kennen via spellen, animaties en films. En uiteraard via hun voorwerpen als het overgeleverde bewijsmateriaal voor hun verhalen. Het ontstaan van Nederland, de bevolking, het klimaat en de geografie komen aan bod in de filmzaal. En in de laatste zaal kun je de complete Canon bevragen op een 18 meter breed aanraakscherm.

Anansi de spin

Kom in de Theekoepel luisteren naar de verhalen uit de Afro-Caribische vertelcultuur van de spin Anansi. Verhalenmaker Wijnand Stomp en filmmaker Jean Hellwig reisden langs de geschiedenis van de slavernij. Op hun weg door Afrika, de Caraïben en Nederland vonden ze oude en nieuwe Anansi verhalen. Hoe houd je de hoop op vrijheid levend? Op hun initiatief geven nieuwe Anansi verhalenvertellers de verhalen over de spin Anansi nu een eigen plek in het Openluchtmuseum.

It giet oan!

In het Openluchtmuseum gaat de Elfstedentocht altijd door! Dit jaar kun je een 'barre' tocht door het museum volgen waarbij je de leukste opdrachten uitvoert en moet proberen om alle elf stempels te verzamelen. Kom je klunen, schaatsen of durf je je te wagen aan het Friese volkslied? Houdt er rekening mee dat dit alleen op zaterdag en zondag van Landleven Winter mogelijk is. Tussen 10.00 - 15.00 uur in het Openluchtmuseum en behaal jouw unieke Elfstedenkruisje!

Zaanse wintermarkt

Een nostaligische wintermarkt op het Zaanse Plein, met demonstraties van de klompenmaker en de touwslager, verhalen van de grientwerker, de Kop van Jut en een historische draaimolen. Meer dan de moeite waard om hier een kijkje te komen nemen.

Winters Kindererf

Kom het Lichtjesfeest vieren op het Kindererf. Met verhalen over de verschillende 'lichtjesfeesten'zoals Kerstm Chanoeka en Divali. Ook kunnen kinderen hier een super leuk eigen kaarsje maken. Hoe leuk is dat!

Leef je uit in de speeltuin

Naast Herberg de Hanekamp, waar je heerlijke oud-Hollandse pannenkoeken kunt bestellen, vind je een prachtige grote speeltuin waar de kinderen zich een flinke tijd kunnen vermaken. Met superveel ruimte voor de kinderen op zich uit te leven.

Als je goed kijkt zie je zelfs sommige gebouwen uit het museum terug in dit speelparadijsje. Laat je kinderen zich even lekker uitleven!