Programma

Demonstraties, workshops en activiteiten

Naast alle leuke standhouders die te vinden zijn op de markt, waar je uren rond kan snuffelen, kun je ook zelf aan de slag! Zowel voor jong en oud is er van alles te beleven. Hieronder is het programma zichtbaar van de afgelopen editie in 2022. Het nieuwe programma voor de editie van 2023 wordt later bekend gemaakt.

Broodbakwedstrijd

Landleven presenteert tijdens Landleven Winter: de Landleven broodbakwedstrijd! Bak je lekkerste brood en vertel ons waarom juist jouw brood zo goed bij Landleven past. Elke dag wordt er een winnaar uitgeroepen. Als winnaar krijg je een prachtige prijs en een plekje in het magazine!

Schrijf je in

Stookcursus

Wil je alles te weten komen over hoe je zelf een goed vuur stookt, veilig en zonder overlast? Schuif dan aan bij de stookcursus van Wijbrand Pauw. 

Winterse muziek - between two rivers

Het geweldige koor Between Two Rivers treedt tijdens Landleven Winter op zaterdag en zondag, drie keer per dag op. Geniet van sfeervolle kerst- en wintermuziek.

Koop kaarten voor Landleven winter

Koop kaarten

Winters Windlicht maken

Landleven Winter is niet compleet zonder de creatieve workshops van Alie van Veldhuizen. Schuif aan en maak onder haar enthousiaste begeleiding een sfeervol windlicht. Patronen, modge, kunstsneeuw en glaswerk, alles staat voor je klaar. Een absolute parel op tafel, schouw of bij de voordeur. Het is niet mogelijk om te reserveren voor deze workshop. Meer informatie.

Bessie Blue

Onder de naam Bessie Blue maakt Maya Schröder papierkunstwerken, geïnspireerd op Nederlandse klederdrachten. Met papier vouwt ze donkerblauwe onderrokken, blauwwitte schorten, beuken, jakjes en omslagdoeken, uit liefde voor deze traditionele kleding.

Stichting Hartekind

Stichting Hartekind zet zich met hart en ziel in voor het vergroten van de overlevingskansen van hartekinderen en het verbeteren van kwaliteit van leven. Kom langs bij de stand van Stichting Hartekind, koop een houten hartje, schrijf je mooiste kerstwens op en hang hem in de grote kerstboom op het midden van het terrein. Naast dat je een mooie kerstwens doet, steun je hiermee ook nog Stichting Hartekind. Meer informatie over Stichting Hartekind.

Maak je eigen wintergnoom op hout

Kom met je kinderen langs bij Doen & Hout en ga creatief aan de slag met hout. De kinderen gaan aan de slag met het beschilderen van een blok hout waarna ze deze kunnen bestickeren met mooie kerst afbeeldingen. Een mooi object om mee te nemen en thuis in de kamer te zetten. Een ontzettend leuke activiteit!

 

Dutch Oven

Kom genieten van de heerlijke geuren die Het Buiten voor je creëert bij het demonstreren van de Dutch Oven. Een brood bakken, een ratatouille, oliebollen bakken of een heerlijke appeltaart, er is van alles mogelijk in een Dutch Oven. Meer informatie over de Dutch Oven.

Kom genieten in winterse sferen

Demonstratie pottenbakken - De Steenen Vloer

Altijd al eens willen weten hoe het voelt om een pot te vormen op een elektrische draaischijf? Tijdens Landleven Winter is Suze Florij van de Steenen Vloer aanwezig om hier uitleg over te geven en wellicht krijg je de kans om het gevoel van het vormen van klei zelf te ervaren. Daarnaast kun je tegen een kleine vergoeding een tegel beschilderen. Kortom, een creatieve dame om te bezoeken!

Midwinterhoornblazers

Luister tijdens Landleven Winter naar de melancholieke roep van de midwinterhoorn 'n oaldn roop' of 'd'olde roop', zoals dat in het oosten wordt genoemd. De midwinterhoorngroep uit Doesburg blaast daar tot in alle uithoeken van het museum. Meer informatie.

The Dutch Cottage

Kom naar The Dutch Cottage en leer een 'granny' haken tijdens een korte workshop. Een granny is een vierkantje als voorbeeld waar je vervolgens veel wolwerk mee kunt maken, zoals een plaid. Kijk ook maar eens op Pinterest op grannies crochet squares. Zo leuk!

Schaatsen

De schaatsen liggen al klaar. Kom zwieren op het ijs van de sfeervolle ijsbaan. Voor de jongste bezoekers is er een krabbelbaan, uitermate geschikt voor de eerste meters op het ijs. Leuk voor jong en oud! Meer informatie

Overleven in de winterse natuur

Siegurd is een buitenmens pur sang. Hij leerde al op jonge leeftijd om creatief om te gaan met wat de natuur ons biedt. Die kennis geeft hij graag aan je door op Landleven Winter. Zo leert hij je verschillende leuke en stoere activiteiten, zoals zelf een lepel maken van hout, vuur maken en primitief koken. Meer informatie.

Muziek bij het kampvuur

Kom genieten van live akoestische muziek rond het kampvuur. Winter en vuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar bij een kampvuur horen ook een gitaar, muziek en verhalen. Kom luisteren naar Judith Brands en warm je aan het vuur.

Koop kaarten voor Landleven winter

Koop kaarten

Marius van Dokkum

Ben je al in het bezit van een prachtige Landleven puzzel? Laat hem dan signeren door de maker Marius van Dokkum tijdens Landleven Winter. Deze prachtige puzzel is natuurlijk ook te koop tijdens het evenement.

Marius van Dokkum is aanwezig op vrijdag 9 december.

S'mores met de redactie

Kom genieten van een heerlijk s'mores bij de Landleven redactie. De redactieleden staan voor je klaar met alle ingrediënten voor het maken van een s'more. Je hoeft hem alleen nog even boven het kampvuur te houden en smullen maar! Heb je nog vragen rondom Landleven? Bij hen kun je terecht met al je vragen rondom het magazine Landleven of voor gewoon een gezellig praatje.

Bezoek de Landleven stand

De Landleven stand mag natuurlijk niet ontbreken op Landleven Winter. Een stand vol gezelligheid waarin Landleven tot leven komt. Meer informatie.

Puzzel mee

In de stand is ook een fijn plekje gecreëerd waar je mee kunt helpen de Landleven puzzel te leggen. Ga rustig zitten, trek je even terug uit de drukte en leg wat puzzelstukjes in het grotere geheel. Voel je welkom!

NB: de invulling van het programma is onder voorbehoud.
 

Het Nederlands Openluchtmuseum

Naast alle extra festiviteiten tijdens Landleven Winter zijn ook alle belevenissen van het Nederlands Openluchtmuseum te ervaren, zoals:

Radmakerij

Radmakerij

Een perfect rond wagenwiel maken lijkt simpel, maar is nog behoorlijk lastig. Veel Achterhoekse boeren uit de 19e eeuw hebben er hun specialiteit van gemaakt. Tot 1920 werkten ze met eenvoudige machines, aangedreven door stoom of een simpele motor. Daarna doet elektrisch gereedschap z'n intrede. De wielen die gemaakt worden in ‘t Woold, een buurtschap vlakbij Winterswijk, worden afgenomen van Amsterdam tot aan Oberhausen.

Witte Wieven

Witte wieven

In veel Nederlandse volksverhalen komen de witte wieven voor. Eigenlijk zijn het een soort spoken. In verhalen uit Twente lees je dat witte wieven vooral op nevelachtige dagen te zien zijn. Ze zweven boven het land, vliegen bij je naar binnen door een sleutelgat of onder de kier van een deur. In een donker stuk museumpark vind je deze verteltraditie rondom de kwaadaardige witte wieven terug. Het witte wievenpad ligt tussen de bakspieker uit Denekamp en het Los Hoes uit Beuningen in ons museumpark. Trotseer jij de spannende geluiden, de stormen en mistflarden op deze duistere route?

marius van dokkum

Stroopkokerij

Ontdek het zwarte goud! Boeren in Zuid- en Midden-Limburg koken al heel lang appelstroop en appelperenstroop. Eerst om overtollig fruit te benutten en vanaf voor 1750 ook om hun inkomen aan te vullen. Benieuwd hoe die ontwikkeling ging? Dat lees je hier. Als je een bezoek brengt aan het Openluchtmuseum, is een bezoek aan de Stroopstokerij zeer de moeite waard. Peren en appels worden er in een koperen ketel gestookt. Het sap wordt uit het gare fruit geperst en ingedikt tot perenappelstroop.

Kindernerf

Kindererf

Ook tijdens deze Winter in het Openluchtmuseum kun je aan de slag op het Kindererf. Je vindt er de Lichtjesroute met de lichtjesfeesten Chanoeka, Kerst en Divali. Kom je ook een kaarsje maken?

Winterrondleiding

Winterrondleiding

Hoe guur waren de winters van vroeger? Lag er echt ieder jaar een meter sneeuw? Kon je altijd schaatsen? Onze enthousiaste rondleiders nemen je mee door het museumpark, met allerlei wetenswaardigheden over de historische gebouwen en het leven van hun bewoners in wintertijd.

Koop kaarten voor Landleven winter

Koop kaarten
Beoordelingscijfer

Trots op onze 8,5

Tijdens de vorige editie van Landleven Winter kregen wij een bezoekersbeoordeling van een 8,5! Hier zijn we erg trots op en gaan we in 2022 natuurlijk weer voor!