Vragen en antwoorden

Covid-19 - Welke maatregelen worden er genomen?
We doen er alles aan om je bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum en Landleven Winter zo veilig mogelijk te laten verlopen. 

 • Coronatest verplicht? - Nee, dit is niet verplicht. Wel vragen we je vooraf een tijdslot te reserveren en doen we een gezondheidscheck vlak voordat je het museum in gaat.
 • Mondkapje - Het dragen van een mondkapje in de (museale) binnenruimtes is niet meer verplicht, mits je 1,5 meter afstand kunt houden. Ook buiten is het dragen van een mondkampje niet verplicht. In de tram gelden dezelfde regels als voor het reguliere openbaar vervoer; hier is het dragen van een mondkapje verplicht. 
 • Tijdsloten - Het kopen van een ticket gaat samen met het reserveren van een tijdslot. Zonder tijdslot heb je geen toegang tot het evenement of het museum. Ook wanneer je een Museumjaarkaart, BankGiroLoterij ticket of begeleider bent van iemand die invalide is, heb je een tijdslot nodig. Dit ticket is te reserveren vanaf half september.
 • Geen tijdslot meer beschikbaar op bepaalde tijd - We willen je graag de gelegenheid geven om op een veilige manier het museum te kunnen bezoeken. Daardoor kunnen we een maximum aantal bezoekers per dag toelaten, binnen een aantal tijdsloten. Als tijdsloten, of bepaalde dagen, zijn uitverkocht, kun je op die dag of op dat specifieke tijdstip het museum niet meer bezoeken. Kijk in de ticketwebshop wat mogelijke dagen of tijden zijn voor je bezoek.
 • Te vroeg/te laat bij museum qua tijdslot - Om de veiligheid van andere bezoekers en onze medewerkers te waarborgen, vragen we je om op het aangegeven tijdstip te komen. Lukt het je niet om op tijd te zijn, dan kunnen we niet garanderen dat je bij aankomst (direct) het museum binnen kunt gaan.
 • Desinfectie - Op verschillende locaties in het museum zijn handpompen te vinden waar je je handen kunt desinfecteren.
 • Verplichte looproute - Op de Landlevenmarkt en bij de programmaonderdelen gelden verplichte looproutes. Het is niet mogelijk om terug te lopen op deze routes. Hosts zullen er op toezien dat deze looproutes op één manier gebruikt worden. 
 • Maximaliseren programma - Binnen de programmaonderdelen zijn een beperkt aantal deelnemers toegestaan. Zodra de stoelen vol zijn, is het niet meer toegestaan om deel te nemen op dat tijdsstip. 
 • Bezoekersdichtheid - Er zijn een beperkt aantal tickets beschikbaar per dag en per tijdslot. De kans is ook groter dat tickets uitverkocht zijn. Houd daar rekening mee!


Activiteiten - Welke activiteiten zijn er te doen? Zie het programma van Landleven Winter.

EHBO - Waar is de EHBO?
Op de plattegrond die je ontvangt bij binnenkomst tijdens het evenement, vind je de EHBO posten.

Eten - Mag ik mijn eigen etens- en drinkwaren meenemen?
Het is toegestaan je eigen etenswaren mee te nemen. Echter is het niet toegestaan om deze te nuttigen bij één van de horecagelegenheden. 

Gevonden Voorwerpen
Tijdens Landleven Winter kan je terecht bij de infobalie bij de hoofdingang van het Openluchtmuseum voor gevonden of verloren voorwerpen. Na het evenement proberen we alle gevonden voorwerpen aan de rechtmatige eigenaar terug te geven. Gevonden en verloren voorwerpen kunnen aangegeven worden via info@openluchtmuseum.nl.

Honden - Mag ik mijn hond(en) meenemen?
Honden zijn aangelijnd welkom in het museum. Geleidehonden voor visueel, auditief en motorisch gehandicapten zijn toegestaan in het museumpark én, in tegenstelling tot andere viervoeters, in de horecalocaties, historische gebouwen en tentoonstellingsruimten. Gelieve je geleidehond bij binnenkomst aan te melden bij de informatiebalie. 

Invalide - Ik ben invalide, mag er een begeleider mee?
Ja dat mag, op vertoon van je invalidenkaart is de toegang voor een begeleider gratis. De begeleider heeft wel een kaartje nodig, dat op vertoon van de invalidenkaart gratis verkrijgbaar is bij de kassa van het Openluchtmuseum. Voor jezelf moet je uiteraard gewoon een entreekaart kopen. En daarnaast hebben jullie beiden een tijdsslot nodig die samen met het entreekaartje toegang tot het Nederlands Openluchtmuseum en Landleven Winter geven.

Invalide - Heeft het Openluchtmuseum rolstoelen te leen?
Er zijn een aantal rolstoelen beschikbaar, maar deze zijn niet te reserveren. Het terrein is grotendeels rolstoelvriendelijk, maar er zijn geen verharde paden bij de Landlevenmarkt. Deze vindt namelijk plaats in een weiland. Mocht het drassig weer zijn, dan kan het hier lastiger begaanbaar zijn voor mensen in een rolstoel. De rest van het park is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Kinderen - Wat is er voor kinderen te doen?
Gedurende alle dagen worden diverse kinderactiviteiten georganiseerd. Je hoeft je kinderen hier niet voor op te geven. De activiteiten zijn gratis toegankelijk (tenzij anders vermeld). Gezien de begeleiding geldt wel: vol = vol

Museumkaart of BankGiro Loterij VIP kaart
Je hebt alleen een tijdslot ticket nodig om het museum te bezoeken. Zonder dat tijdslot ticket, kunnen we geen toegang verlenen tot het museum. Aan dit ticket zijn geen extra kosten verbonden.

Openingstijden
Landleven Winter is op alle dagen geopend van 09:00 tot 18:00 uur.

Pinautomaat
Er is in of bij het park geen mogelijkheid om contant geld te pinnen! Neem dus voldoende contant geld mee. Op een aantal punten is het wel mogelijk om met pin af te rekenen:

 • bij de museumkassa voor toegangskaarten en museumjaarkaarten 
 • bij de museumwinkel 
 • bij de horecalocaties 
 • bij de Landlevenstand
 • bij een aantal standhouders met een mobiele pinautomaat, maar dit is niet standaard.

Printer - Ik heb geen printer; kan ik dan wel een e-ticket bestellen?
Dat is geen probleem. Als je je e-ticket op je mobiel kan laten zien, kunnen wij hem scannen en kan jij genieten van een heerlijke dag bij Landleven Winter.

Product - Ik heb iets gekocht bij een stand, maar het product is kapot. Wat nu?
Je kunt contact opnemen met de standhouder, je hebt immers met hem of haar de koop gesloten.

Toegangskaarten
Is het entreekaartje zowel geldig voor Landleven Winter als het Openluchtmuseum?

Ja, met het entreebewijs heb je zowel toegang tot Landleven Winter als het Openluchtmuseum. 

Toegangskaarten kinderen
Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis entree. Koop je een online entree ticket via de website van het museum? Dan geef je kinderen t/m 3 jaar ook op. Je krijgt voor hen een apart (gratis) entree ticket. Ze worden dan ook automatisch meegenomen in het aantal personen voor het tijdslot ticket.
Heb je al een entreebewijs (bijvoorbeeld een Museumkaart), dan geef je bij het bestellen van het tijdslot ticket het aantal personen waarmee je het museum bezoekt op
(0 t/m 3 jaar, 4 t/m 12 jaar, 13 jaar en ouder). Je krijgt één gezamenlijk tijdslot ticket.

Wat gebeurt er met mijn toegangsbewijs als het evenement geannuleerd wordt?
We stellen alles in het werk om Landleven Winter op 10,11 en 12 december plaats te laten vinden. Mocht dit door de ontwikkelingen echt niet meer mogelijk zijn, zal het evenement verplaatst worden. Je ticket blijft geldig voor het evenement.

Kan ik mijn toegangkaart aan iemand anders geven?
De kaarten worden op naam gekocht en kunnen niet overgedragen worden. Doordat alle bezoekers geregistreerd moeten zijn vanwege Corona, is het niet mogelijk om een ticket over te dragen. Het registreren maakt het mogelijk om een gezondheidstest te doen en te weten welke bezoekers er op een dag aanwezig zijn bij Landleven Winter.

NB: De toegangsprijzen zijn incl. toegang Openluchtmuseum. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.