Koken & bakken

Volg lekkere kook en bak workshops. Leer alles over de Dutch oven, maak heerlijke kaas of leer de kneepjes van het broodbakken. De workshops die onder het thema Koken & Bakken vallen zijn:

  • Dutch oven
  • Kaas in de keuken
  • Bonbons maken
  • Brood bakken
Hieronder lees je alles over deze workshops.

Workshop bak jouw eigen brood

Eigen brood bakken is altijd een goed idee. Er gaat niets boven de geur van een knapperig, vers gebakken brood! Bij de workshop Brood bakken ga je te werk als een echte vakman met The Bakery Institute.

Tijdens de workshop Brood bakken leer je hoe je desembrood bakt. In een twee uur durende workshop neemt de bakker je mee in het gehele broodbakproces. Je tovert bloem, water en desem om in een heerlijk geurend, warm brood. Je leert alle kneepjes van het vak. Aan het einde van deze workshop heb je een nieuwe kijk op brood én ga je naar huis met een tas vol. Je mag namelijk thuis gaan genieten van jouw desembrood, een bakje zuurdesem en deeg om het thuis nog eens brood te bakken.De cursus is geschikt voor enthousiaste beginnelingen maar ook voor mensen die al wat meer ervaring hebben.

Bestel kaarten
Workshop bak jouw eigen brood
Workshop dutch oven, workshop buiten koken

Workshop dutch oven

Koken zoals de oude kolonisten dat vroeger deden, leer je met deze leuke, leerzame en smakelijke workshop. De Dutch Oven werd uitgevonden in Nederland in de 17de eeuw maar het waren de Engelse die er wereldwijd een groot succes van maakten. Vooral in Amerika met de kolonisten en goudzoekers was de Dutch Oven onmisbaar in de dagelijkse uitrusting. Een Dutch Oven is een gietijzeren pan waar gerechten in bereid werden. Je kan er haast alles in maken en het enige wat je nog nodig hebt is een kampvuur. De pan werkt als een braadpan, als een oven of als stoofpan. Samen met Siegurd.nl gaan we daarom meerdere gerechten maken op verschillende manieren maar allemaal met een Dutch Oven. Van voorgerecht, hoofdgerecht tot nagerecht.
 

Bestel kaarten

Workshop kaas in de keuken

Heb jij altijd al willen leren kaasmaken? En dacht je dat kaasmaken iets was wat alleen in een grote kaasmakerij met professioneel materiaal en gereedschap kan? Dan hebben wij goed nieuws. Ook jij kunt zelf kaas maken, gewoon in je eigen keuken!

Onze oma’s, misschien nog je moeder, deden het vroeger vaak nog zelf: boter, yoghurt of kaas maken, gewoon in de keuken. Tegenwoordig weet bijna niemand nog hoe eenvoudig het is om zelf je boter te karnen, hoe èchte karnemelk smaakt, hoe je yoghurt en kwark maakt, of kefir. En bedenk hoeveel voldoening dat geeft!
In plaats van een geavanceerde kaasbak gebruik je een grote pan waarin je de melk verwarmt. Met karnemelk vervangen je de professionele zuursel en voor het persen van de kaas leg je een dik boek op het kaasvaatje. Pure producten, zelf gemaakt zonder kunstmatige toevoegingen. Tijdens de workshop ‘Kaas in de Keuken’ leer je stap voor stap hoe je zelf kaas maakt.

Bestel kaarten
Workshop kaas in de keuken
Workshop bonbons maken, workshop bierbonbons maken

Workshop bonbons maken

Heb je altijd al willen weten hoe ze de vulling in een bonbon krijgen? Of ben je benieuwd naar de smaak van bierbonbons gemaakt van speciaalbieren uit de eigen brouwerij van het Nederlands Openluchtmuseum? Dan is deze workshop echt wat voor jou.
Tijdens deze 3 uur durende workshop zie je een korte film over de herkomst van cacao en krijg je uitleg over de historie van chocolade. Met de chocolatier werk je met fudge en marsepein en maak je zelf een ganache vulling die je verwerkt in jouw zelfgemaakte bonbons. Daarnaast maak je de (bier)bonbons af met de ganache die door de chocolatier is voorbereid. Van de biersommelier van het Nederlands Openluchtmuseum hoor je het verhaal over de eigen speciaalbieren die daar gebrouwen worden en kun je de biertjes die verwerkt zijn in de ganache proeven. Je neemt aan het einde van de workshops 2 doosjes vol eigengemaakte en gedecoreerde bonbons mee naar huis!

Bestel kaarten
Mede mogelijk gemaakt door: