Programma

Fiets mee tijdens Landleven Fietst op donderdag 25 april en ervaar de prachtige Betuwe op zijn mooist. Tijdens de bloesemperiode bloeien de appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen, deze mooie periode is het bezoek meer dan waard.

De start van de fietstocht is bij Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Het is mogelijk om vanaf 10:00 uur te starten met de route en u kunt tot uiterlijk 17.00 uur gebruik maken van onderstaande activiteiten.

Tijdens deze dag worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor deelnemers aan Landleven Fietst. Deelname aan deze activiteiten is gratis en je kunt zelf bepalen bij welke Landleven activiteiten je af wilt stappen en hoeveel tijd je daar door wil brengen.

Koop tickets voor Landleven Fietst
workshop landschap schilderen

Proef een heerlijk glaasje Hollandse wijn

Stap af bij het Betuws Wijndomein, proef en geniet van een speciaal voor Landleven geselecteerd glaasje Hollandse wijn van het Betuws Wijndomein.

Het Wijndomein werkt op een ambachtelijk, duurzame en op een natuur-inclusieve manier met respect voor mens en dier. Met behulp van speciale druivenrassen worden kwalitatief hoogwaardige Hollandse wijnen gemaakt. De rode en witte wijnen die vervaardigd worden op het Betuws Wijndomein hebben zowel nationaal als internationaal medailles behaald op verschillende concoursen.

Na ontvangst is er gelegenheid om zelfstandig een rondleiding door de wijngaard te doen. Er is een uitgestippelde wandelroute met informatieborden waarmee je leert over de wijnbouw in Nederland en het wijn maken zoals het op het Betuws Wijndomein gebeurt.

 

Flipje & Streekmuseum Tiel

In 1935 is Flipje geboren uit een framboos. Degene die hem het langst getekend heeft is de tekenaar Eelco ten Harmsen van Beek. Roer door de grote originele jamketels, leer meer over Flipje en Jamfabriek De Betuwe wanneer je een stop maakt bij het Flipje & Streekmuseum, dat voor Landleven deze dag open wordt gesteld.

Flipje & Streekmuseum
workshop landschap schilderen

Buren & Oranjemuseum

Het Oranjestadje Buren heeft 'oude papieren' van ons vorstenhuis. In het Betuwse vestingstadje trouwde in 1551 prins Willem van Oranje met zijn eerste bruid, de rijke Anna van Buren-Egmond. Het eerste in Nederland gesloten Oranjehuwelijk, maakte gravin Anna een prinses en de prins werd de rijkste edelman van onze Lage Landen. Anna van Buren is niet alleen de eerste, maar ook de enige Nederlandse bruid van ons regerende Oranjehuis.

Het Buren & Oranjemuseum neemt je mee in zijn rijke historie en is een prachtige stop op de route. 
 

Kersenboomgaard De Oosterling

Kersen en de Betuwe horen bij elkaar. De sappige vruchten zijn een seizoensproduct en in april wordt daar de basis voor gelegd. Na de weelderige bloemenzee in de boomgaarden in het voorjaar zijn vanaf juni de eerste kersen rijp.

De belangrijke rol die de bij speelt in dit proces wordt je uit de doeken gedaan door een imker die hier meer over vertelt tijdens je stop bij Kersenboomgaard De Oosterling.

Flipje & Streekmuseum
workshop landschap schilderen

Hoogstamboomgaard De Gulderling

In de 1 hectare grote traditionele hoogstamfruitboomgaard zijn oude fruitrassen aangeplant. De boomgaard bevat diverse oude appel-, peer- en pruimenbomen. In de boomgaard zijn oude rassen te vinden zoals dijkmanszoet, bellefleur, jutte en brederode. Naast de traditionele fruitbomen heeft de Gulderling ook mispels en kweeperen. De trots van de Gulderling is de oude grote moerbeiboom. De fruitbomen worden met zorg onder SKAL-certificaat geteeld en beheerd. Het fruit is dan ook van puur biologische oorsprong.

Tijdens Landleven Fietst is hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes aanwezig in de boomgaard om je alles te vertellen over de historie, hoogstamcultuur en de toekomst.

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

De geschiedenis van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat terug tot 1129, toen er een Norbertijner abdij werd gesticht. De hoofdgebouwen van deze abdij waren te vinden aan ’t Klooster, op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat.

De rijke historie van het landgoed wordt je verteld tijdens een unieke rondleiding door het Grote Huis, tijdens de stop op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Flipje & Streekmuseum
workshop landschap schilderen

Voet- en fietsveer over de Linge

Het fiets- en voetveer het Enspijkse Veer is sinds 1996 weer in gebruik genomen. Hij vaart tussen het dorp Enspijk en het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. De veerverbinding werd in de vaart gebracht in het kader van het toeristisch project 'Linge, Lusthof van Nederland'.

Tijdens deelname aan Landleven Fietst is de oversteek gratis.

Gebruiksregels:

  • Betreden en gebruik loopbrug, steiger en pont zijn voor eigen risico.
  • Aanwijzingen gegeven door schipper of kaartverkoper dienen te worden opgevolgd.
  • Pont alleen betreden of verlaten op aanwijzing van de schipper of kaartverkoper.
  • Passagiers die de pont verlaten hebben voorrang.
  • Maximum aantal passagiers: twaalf personen.

-->