Programma

Fiets mee tijdens Landleven Fietst 'de Kastelen-route' in samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen op woensdag 16 oktober en ervaar de rijke historie langs de Nederrijn. De route leidt langs verschillende kastelen en door het prachtige Doorwerth, Oosterbeek, Arnhem en Rosendaal.

De start van de fietstocht is bij een van de kastelen. Het is mogelijk om vanaf 10:00 uur te starten met de route en je kunt tot uiterlijk 17.00 uur gebruik maken van onderstaande activiteiten.

Tijdens deze dag kun je de kastelen bezoeken en worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor deelnemers aan Landleven Fietst. Bezoek aan de kastelen en deelname aan deze activiteiten is inbegrepen en je kunt zelf bepalen waar je af wilt stappen en hoeveel tijd je daar door wil brengen.

Kasteel Doorwerth

De start van de route vindt plaats bij het prachtig gelegen Kasteel Doorwerth. Neem een bezoek aan de drie musea die in het kasteel te bezoeken zijn en laat je verbazen door de pracht en praal.

De vertrekken in de oost- en noordvleugel zijn na de verwoestende oorlog, zoveel mogelijk in middeleeuwse vorm hersteld, denk dan aan de ridderzaal. De gevangenis is compleet intact gebleven en ook de keuken is meer dan de moeite waard om te bekijken. Het oudste gedeelte stamt uit 1280, in de 15e eeuw werd het vergroot en onstonden er vier vleugels. 

Meerdere adelijke families hebben het slot bewoond. Aan het begin van de 19e eeuw was het in slechte staat en is het kasteel hersteld. De slag rond Arnhem zorgde ervoor dat het volledige kasteel als ruïne achterbleef, Stichting Geldersche Kasteelen heeft het na 37 jaar weer hersteld.

Bestel kaarten

Huis Zypendaal

Huis Zypendaal is gebouwd in de jaren 1762-1764 door de regentenfamilie Brantsen. In 1867 werd het koetshuis en de oranjerie aan het huis toegevoegd. De tuin en het park om huis Zypendaal zijn een mooie combinatie van de formele 'Franse' stijl en de romantische 'Engelse' landschapsstijl. De naam Zypendaal komt van het 'siepelen'. Het water dat langs huis Zypendaal ligt komt uit een bron die grondwater omhoog sijpelt, Arnhemmers noemden dit siepelen.

Op 16 oktober is huis Zypendaal speciaal en alleen voor deelnemers aan Landleven Fietst geopend. Neem op eigen gelegenheid een kijkje in Huis Zypendaal en ontmoet de kasteel-heren en -dames in historisch kostuum!

Kasteel & park Rosendael

Kasteel Rosendael is begonnen met een grote ronde toren en is de grootste die in Nederland bewaard is gebleven. Er is in 1616 een nieuw huis bijgebouwd. Het kasteel is bijna 700 jaar onafgebroken bewoond geweest. Er is een oranjerie, boerderij, rozentuin en een volledig park bij aangelegd. Vanaf 1945 is er veel vervallen en weer hersteld, de boomgaard werd opnieuw aangelegd en het interieur van de theekoepel is gerestaureerd.

Geniet van de prachtige kasteeltuin waar de geweldig mooie tuinsieraden prijken. Ontmoet bij het kasteel een fictieve vroegere kasteelbewoner en plant in het park je eigen bloembol, zo help jij Kasteel & park Rosendael bloeiend te houden.

Bestel kaarten

De Bedriegertjes

De Bedriegertjes bij kasteel Rosendael, wie kent ze niet uit zijn of haar jeugd? De Bedriegertjes dateren uit de 18e eeuw. In de bodem zitten verborgen fonteintjes die onverwacht aan- en uitgaan, dit was vroeger, maar ook zeker nu nog, een populaire bestemming voor schoolreisjes. 

*M.u.v. boeken, sieraden, kunst- en streekproducten

Geldersch Landschap & Kasteelen

Geldersch Landschap & Kasteelen beheert natuurterreinen, kastelen en landgoederen. Doel is de karakteristieke rijkdom van Gelderland behouden en beschermen zodat iedereen er nu en in de toekomst van kan genieten. Ruim 150 prachtige natuurgebieden, kastelen en landgoederen in Gelderland zijn aan de zorg toevertrouwd van Geldersch Landschap & Kasteelen.


Daarnaast is het Geldersch Landschap & Kasteelen er trots op dat 7 opengestelde kastelen en huizen zijn opgenomen in het Museumregister Nederland. De museale collectie omvat bijna 25.000 objecten.

IVN Natuurpark Meinerswijk

Op twee plekken aan weerszijden van de doorlaatdam geven gidsen van IVN Arnhem boeiende informatie over het natuurpark Meinerswijk waar u doorheen fietst, en over ontwikkelingen in het verleden die tot dit prachtige en interessante landschap hebben geleid. U fietst tijdens de route door het natuurpark en langs de uiterwaarden.

De gidsen hebben hun eigen accenten, denk aan de zeven fasen van Meinerswijk: de ijstijden, de vorming van klei, de Romeinen, het landgoed, de kleinwinning, Wereldoorlog ll, de Koude Oorlog en de ontwikkeling tot natuurgebied. Met uitgebreide flora en fauna, dieren en een mooi zicht op Arnhem een prachtig stuk om te fietsen binnen de route.