Ouderwets naar de film

Ga naar de film op Beleef Landleven! Drie dagen lang draait in de woonkamer van de boerderij uit Midlum de speelfilm Fanfare van Bert Haanstra. Na de première in 1958 was deze de oer-Hollandse film met 2,6 miljoen bezoekers een ongekend succes.

Wanneer je van ‘net na de oorlog’ bent is de kans groot dat je hem op het witte doek hebt gezien, en al ben je van de latere generaties, dan heb je ongetwijfeld de oer-Nederlandse zwart-witfilm Fanfare van Bert Haanstra wel een keer op tv voorbij zien komen. Het verhaal speelt zich af in het fictieve, pittoresk dorpje Lagerwiede en gaat over het uiteenvallen van een fanfarekorps in twee kampen die beide op eigen houtje willen meedoen aan een concours.

Fanfare is een komische, warme en vooral oprechte film met een hoge grapdichtheid, van slapstick tot subtiele humor. De film kent een vriendelijke onbezorgde en ‘gemeenschappelijke’ sfeer die meer films uit het oeuvre van Haanstra kenmerken. Kortom, pak een stoel en schuif aan in de ouderwets gezellige filmvertoning. Tijdstip van vertonen is ter plaatse aangegeven.