Emailmuseum

Gekleurd email in het emaillemuseum.

In vijftien jaar groeide de emailverzameling van Wim van Heeswijk uit tot meer dan zesduizend stukken. Van simpele grijsgewolkte pannen die bij iedereen herinneringen oproepen tot de meest exclusieve ontwerpen in de mooiste kleuren. Van vrijwel elk stuk kent Wim de historie. “Vaak zijn de verhalen erachter nog mooier dan het email zelf”.

Kom tijdens Beleef Landleven de collectie emaillen zien van het Emailmuseum. Je ziet een stukje geschiedenis over de emaillefabrieken in Nederland tussen 1880 en 1988. Ook zullen er dubbele exemplaren aanwezig zijn die te koop zijn voor de liefhebber.

Bestel je kaarten

Zand, zeep en soda

Even terug in de tijd met zand, zeep en soda. Wie kent ze niet: de emaillen rekjes met bakjes voor zand, zeep en soda. Bijna elk huishouden had vroeger wel zo’n rekje hangen in de (bij)keuken. Zeep en soda werden voor bijna alles gebruikt, zoals in dit artikel ook beschreven wordt. Mochten zeep en soda geen uitkomst meer bieden, dan werd zand gebruikt als schuurmiddel. Voor pannen, vloeren en wat nog meer een flinke schrobbeurt kon gebruiken.