tas gemaakt van oude deken

Zelfmaakidee: tas van oude deken

Deze leuke tas maak je van een oude deken en een riem. In de special Naald & Draad vind je nog meer ideeën, zoals een krukje, een prikbord en een tablethoes. Hier als voorproefje het patroon voor de tas.

Dit heb je nodig:

 • deken
 • voeringstof (ongeveer 60 x 60 cm)
 • riem
 • naaimachine
Download hier het patroon voor de dekentas.

Zo ga je te werk:

 1. Knip alle onderdelen van het patroon op maat, één keer uit dekens en één keer uit voeringstof.
 2. Naai van de voering een tasvorm door voor- en achterkant aan elkaar te verbinden en door de zij- en onderpanelen eraan vast te naaien. Op dezelfde manier naai je de buitenkant van dekens.
 3. Naai de flap en het bovenpaneel van dekenstof aan elkaar. Werk de flap af met een festonsteek.
 4. Naai de voering erop, waarbij je de randen van de voering omvouwt voor een nette afwerking. De buitentas draai je zo dat de mooie kant naar buiten wijst. De voeringtas laat je nog even binnenstebuiten gevouwen.
 5. Naai de zijkanten en de voorkant van de buitentas en de voering aan elkaar. Nu draai je beide tasvormen in elkaar.
 6. Naai het bovenpaneel met daaraan de flap aan de voering waar deze nu nog los zit van de buitentas.
 7. Steek de zoom van dit bovenpaneel vervolgens tussen de voering en de buitentas. Hier heb je nu heel dikke stoflagen, waardoor je deze met de hand vast zult moeten zetten.
 8. Van een oude riem maak je de draagriem. Laat deze door een schoenmaker aan de tas bevestigen. Wij vonden het leuk om de tas nog extra te versieren met een riempje aan de voorzijde. Ook hierbij is wat hulp van de schoenmaker op zijn plek. Met een gewone naaimachine kom je namelijk niet door het leer.

Tip: Wanneer je alleen de dekens en voering gebruikt, krijg je een slappe tas. Het is mooier om de tas te verstevigen. Het eenvoudigst doe je dit met speciaal verstevigingsmateriaal als Decovil. Normaal zou je dit op de buitenstof aanbrengen, maar wanneer je met dekens werkt, wordt de buitenkant hier erg dik en daardoor moeilijk naaibaar van. Gebruik het daarom op de voering. Je kunt de tas ook verstevigen door oude placemats iets kleiner te snijden dan de tasmaat en deze tussen de dekens en de voering te steken.

Landleven special verbouwen

Er is weinig bevredigender dan iets dat al jaren niet meer is onderhouden met liefde en veel werk weer in oude (of nieuwe!) glorie te herstellen. In de Landleven special Verbouwen laten trotse bewoners van voormalige bouwvallen je meegenieten van hun verbouwervaring.
Prijs: € 8,95

 

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.