Trots op… de Bethunepolder

Trots op… de Bethunepolder

Anneke Hofland laat zien waar ze vandaan komt en het liefst nooit meer weggaat: de Bethunepolder in de provincie Utrecht. De lezers van Landleven zijn trots op hun buitengebied en tonen ons maandelijks hun favoriete plekjes.

“Ik woon naast de plek waar ik geboren ben in Maarsseveen, hier heb ik samen met mijn man Johan een bedrijf in tuinmachines. Wij hebben een hele leuke klantenkring en we doen alles met z’n tweetjes. Aan de overkant van de weg hebben we een aantal jaren geleden een stuk weiland gekocht en met hulp van Landschapsbeheer hebben we er een hoogstamboomgaard aangelegd. Ook staat er nu een nieuwgebouwd vissershuisje, dat we verhuren. Zowel mijn mans overgrootouders als de mijne waren eenvoudige vissers die ook in kleine huisjes woonden. De hele wereld zijn we over gereisd, maar dit is en blijft toch echt mijn plekkie.” Lees het hele verhaal van Anneke in Landleven nummer 8, oktober 2014.

Hier vind je een interactieve kaart van de Bethunepolder met de genoemde adressen erop. Je vindt per punt de adresgegevens, je kunt je route samenstellen en je kunt met Google Streetview alvast een kijkje ter plekke nemen. Veel plezier!

Tips van Anneke:

 

  • “Het Werk bij Maarsseveen was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en wordt nu beheerd door de stichting C-Fordt, zij maken er een cultuurcentrum van met voorstellingen en evenementen voor kleine gezelschappen. Ondertussen houden de geiten het gras kort, een koddig gezicht!” C-Fordt Maarsseveen, Herenweg 3, Maarssen, Geopend op woensdagen van 9.00-17.00 uur en vrijdagen van 10.00-14.00 uur.
  • “Aan de Heuvellaan ligt het Streekmuseum Vredegoed. De boerderij alleen al is bijzonder om te zien. Het is in Jugendstil gebouwd, echt uniek, met enorme houten deuren binnen en indrukwekkende glas-in-loodramen. Nog niet zo lang is op de deel het streekmuseum gevestigd. Het wordt helemaal gerund door vrijwilligers en je kunt er allerlei oude boerenspullen bewonderen.” Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, Tienhoven.
  • “De familie Timmer in Oud-Maarsseveen is zo’n ontzettend leuk initiatief begonnen. Al tientallen jaren is er geen winkel meer in het dorp. Op het erf van hun boerderij gaan zijn nu een dorpswinkel starten voor de vergeten boodschapjes en wat landbouwbenodigdheden. Maar het gaat hen vooral om de sociale functie: je kunt elkaar daar ontmoeten. Ze verkopen nu alvast wat van hun eigen fruit aan de weg.” Peter-Jan en Jeanette Timmer, Looijdijk 18, Tienhoven, tel. 0346 – 28 18 69.
  • “Het schaatsmuseum van Jan en Magda van Eijk is uniek in Nederland. Jan was fanatiek schaatser en schaatste zelf drie keer de Elfstedentocht. Toen hij meer vrije tijd kreeg, bouwde hij een schuur voor zijn uitgebreide verzameling schaatsen. Jan kan boeiende verhalen over zijn verzameling vertellen.” Schaatsmuseum Tienhoven, Laan van Niftarlake 49, Tienhoven, tel. 0346 – 28 17 89. Het museum is open op afspraak, ook voor kleine groepen.
  • “Molen de Trouwe Waghter heeft in de oorlog een belangrijke rol gespeeld voor de onderduikers in het veengebied rondom de molen. Bij dreigend gevaar zette de molenaar als waarschuwing de wieken in een bepaalde stand. Elk jaar op 4 mei hebben we een herdenking bij de molen. Daar speel ik altijd met de plaatselijke fanfare. Heel klein, maar heel indrukwekkend. In 1981 hebben we hier onze trouwfoto gemaakt, dus de molen is een beetje onderdeel van ons leven. Naast de molen staat een schattig wit huisje van de familie Voogd. Samen met molenaar Van Biest verzorgen zij altijd de ontvangst bij de molen.”
  • “Vanuit Tienhoven zijn er ontzettend veel mooie wandel- en fietsroutes. Op sommige stukken kun je niet eens met de auto komen. In het weekend fiets ik vaak een rondje door de polder, soms met Johan, maar ook alleen. Wat ook een aanrader is, is een bootje huren. Dat kan op verschillende plaatsen. Op de achtergrond zie je hier de Westbroekermolen.” Bootverhuur vanuit Maarssen bij Boei 26, en vanuit Breukelen bij Jachthaven Ruimzicht.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.