Handig: tekenbeten-app voor op je mobiel

Handig: tekenbeten-app voor op je mobiel

Bij een wandeling in de natuur kun je naderhand voor een nare verrassing komen te staan. Een teek heeft zich vastgezogen aan je lichaam of dat van je hond. Maar wat moet je ook alweer doen als je een teek hebt? En wanneer moet je naar de dokter? De app Teek Away kan je daarbij helpen.

In Nederland worden ongeveer 1 miljoen mensen per jaar door een teek gebeten. Alhoewel tekenbeten meestal vrij onschuldig zijn, kun je wel erg ziek worden van besmette teken. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overdragen. Gemiddeld draagt een op de vijf teken de ziekte bij zich.

Natuur en Milieu Overijssel heeft een handige app ontwikkeld die op eenvoudige wijze helpt wanneer je in een tekengebied bent geweest of een tekenbeet hebt opgelopen. Met de Teek Away op je mobiel, kun je onbezorgd genieten in de buitenlucht.

De Teek Away-app bevat een concreet stappenplan wat je moet doen als je een beet hebt opgelopen. Ook heeft de app een handige tool, die je aan het eind van de dag helpt te herinneren jezelf te controleren op tekenbeten. Daarnaast kun je de datum en de locatie noteren en een foto opslaan van de beet. Vervolgens helpt de app je middels herinneringen de ontwikkeling van de beet en de eventuele symptomen van de ziekte van Lyme in de gaten te houden. Eventueel zijn alle gegevens gemakkelijk naar je huisarts te sturen.

Omdat er veel misverstanden over teken bestaan, bevat de Teek Away-app ook achtergrondinformatie. Zo vallen teken bijvoorbeeld niet uit bomen, maar stappen vanuit gras of dode bladeren over op passerende mensen. Ze blijven altijd laag bij de grond. En het is absoluut niet slim om voor het verwijderen de teek met zeep of alcohol te verdoven, zoals wel eens wordt geadviseerd.

De App is vanaf 1 augustus te downloaden voor iOS (Apple) in de App Store en voor Android in de Play Store.

Lees ook de column Ongenode Gast van onze natuurredacteur Esther van Middendorp over dit onderwerp.

Kijk op de website van het RIVM voor betrouwbare informatie over teken en de ziekte van Lyme.

Ook huisdieren kunnen de ziekte van Lyme krijgen. Controleer uzelf en uw dier daarom regelmatig. – Foto: ANP


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.