Boerderij Meijersplaats, een historische boerderij in Ansen (Drenthe).

Verborgen parel: Boerderij Meijersplaats (advertorial)

Boerderij Meijersplaats nabij het Drentse Ansen is niet zomaar een vakantiewoning. De prachtige hallenhuisboerderij ligt in het hart van het eeuwenoude landgoed Rheebruggen. “Het is een van de verborgen pareltjes van Drenthe. Als je hier bent, sta je eigenlijk in de middeleeuwen”, vertelt Frank van der Velden, hoofd van het team Monumenten van Het Drentse Landschap.

De eerste vermeldingen van Landgoed Rheebruggen komen uit de zestiende eeuw, maar waarschijnlijk werd er al vanaf de veertiende eeuw geboerd. “Hier lag de beek ‘de Olde Aa’. Dit zorgde voor hele vruchtbare grond, met rijke wei- en hooilanden”, weet Frank van der Velden van Het Drentse Landschap. Landgoed Rheebruggen is tegenwoordig het best bewaarde boerenlandgoed van Drenthe. Bijna duizend jaar geschiedenis valt af te lezen aan het landschap. Op het landgoed bevindt zich onder meer een motteheuvel, een restant van een middeleeuwse, houten burcht. Ook de statige eikenlanen en de bochtige klinkerwegen dragen bij aan het gevoel dat op Rheebruggen de tijd heeft stil gestaan. “Vroeger was hier ook een havezate. Die is rond 1823 afgebroken, maar de gracht ligt er nog.”

Uffelter Binnenveld, nabij Boerderij Meijersplaats,

Meijersplaats

Boerderij Meijersplaats bevindt zich in het hart van het landgoed. “De boerderij, zoals die er nu staat, kreeg in 1860 zijn huidige vorm. De gevels komen bijvoorbeeld uit die tijd, maar de boerderij werd in 1644 al voor het eerst genoemd. Het was de eerste pachtboerderij op landgoed Rheebruggen”, zegt Frank. Toch gaat de historie verder terug. “In 1557 werd er melding gemaakt dat er een pachter werkzaam was op landgoed Rheebruggen. Meijer is een ander woord voor pachter, dus het kan haast niet anders dat het om boerderij Meijersplaats ging. De huisplaats stamt dus hoogstwaarschijnlijk uit de middeleeuwen. Dat vind ik heel bijzonder. En ook al heeft de boerderij het uiterlijk uit 1860, toch voel je dat de plek erg oud is. Veel mensen ervaren dat als ze hier komen. Het heeft iets magisch en bevat zo’n rijke, historische gelaagdheid. De boerderij staat bovendien in een heel ongeschonden landschap. Er is nooit ruilverkaveling geweest of gif gebruikt. Het is echt puur en onaangetast.”

Woonkamer Meijersplaats

Authentieke details

De laatste pachtboer vertrok in 1972 en daarna werd de boerderij overgedragen aan Stichting Het Drentse Landschap. “Boerderij Meijersplaats is inmiddels volledig gerenoveerd, maar beschikt nog steeds over mooie, authentieke details. Zo zitten er in het voorhuis bedstedewanden en heeft de woonkamer authentieke wandbetimmeringen en een balkenplafond. In het achterhuis ligt een originele leemvloer. Ook het stookhok en een oude varkensschuur zijn er nog.” In die schuur is een sfeervolle slaapkamer met tweepersoonsbed en een eigen badkamer. Op de verdieping van het voorhuis zijn nog drie comfortabel ingerichte slaapkamers en een badkamer met douche en toilet.

Keuken boerderij Meijersplaats

Samen genieten

De woonkamer bevindt zich in het voorhuis en voor kinderen is er een aparte speelkamer. Volwassen kunnen zich terugtrekken in de opkamer om te lezen of naar muziek te luisteren. In de keuken kun je gezellig samen eten aan een grote eettafel, maar dit kan ook op de deel. Tot slot is er op de begane grond een ruime, luxe badkamer met ligbad. “De boerderij is een ideale plek voor families of vrienden die samen op vakantie willen. Je kunt hier met acht personen slapen en hebt het hele erf tot de beschikking. Daardoor heb je volop ruimte en privacy.”

Landgoed Rheebruggen

Uitstapjes

Vanaf de boerderij kun je ook leuke uitstapjes maken. “In de omgeving liggen mooie dorpen zoals Uffelte, Ruinen, Ansen, Dwingeloo en Havelte. Vlakbij Havelte vind je ook twee grote hunebedden. De stad Meppel is dichtbij en heeft een leuk historisch centrum. In de buurt kun je lekker wandelen of fietsen in de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold. Natuurlijk kun je ook heerlijk genieten op het oude Landgoed Rheebruggen. Ga daar eens op zoek naar de Scheidgruppe. Dat is een heel klein beekje, dat al vanaf 1310 de gemeentegrens vormt tussen de gemeente Havelte en Ruinen. Tegenwoordig heten die gemeenten Westerveld en De Wolden, maar die grens geldt vandaag de dag nog steeds. Bijzonder toch, waar vind je dat nog?”, besluit Frank enthousiast.

Bijzondere plek

Buitenleven Vakanties is een samenwerking tussen LandschappenNL, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De verhuuropbrengst vloeit direct terug naar de natuur. Ook logeren in Boerderij Meijersplaats of in een andere vakantiewoning? Kijk op buitenlevenvakanties.nl