Alles over koken met een fornuis

Alles over koken met een fornuis

Ouderwetse fornuizen van bijvoorbeeld AGA zijn populair. Begrijpelijk, want ze roepen herinneringen op aan de gezelligheid van vroeger. Menig huis werd toen behaaglijk verwarmd met een houtfornuis en er werd ook dagelijks op gekookt. Hier vind je nuttige tips voor het gebruik van een fornuis. Ook vertellen we je hoe je kennis kunt maken met zo'n prachtige AGA.

Ouderwetse fornuizen stook je op hout, gas (soms nog op olie) of elektrisch. Ze hebben meerdere ovens, met elk hun eigen temperatuur. Handig als je meerdere gerechten tegelijk wilt bakken. Je kunt het fornuis gebruiken om mee te koken, bakken, stomen, warmhouden, opwarmen, roosteren en ontdooien. De mogelijheden zijn dus eindeloos!

Een fornuis schoonmaken

Een fornuis schoonmaken is heel gemakkelijk. Een vochtige doek is alles wat je nodig hebt. Kookt er iets over of wordt er geknoeid op de kookplaat? Door de warmte wordt het voedsel gruis, dat je in een handomdraai wegveegt.

Jachtschotel uit de AGA - ouderwets fornuis

Welke pannen gebruik je?

De pannen die je gebruikt voor jouw fornuis moeten een bodem hebben die helemaal recht is. Alleen dan kun je deze ook gebruiken op de houtgestookte oven, omdat ze een goed contact maken met de kookplaat. Koop je nieuwe pannen, kies dan voor exemplaren met een dikke bodem en stalen handgrepen en knoppen.

Op een nostalgisch fornuis kun je ook zonder pannen bakken. De hete plaat is geschikt om vlees op te grillen. Op de sudderplaat kun je eieren of pannenkoeken bakken. 

Koken op gevoel

Op een normaal fornuis kook je 80% van de tijd op het fornuis en 20% in de oven. Bij een ouderwets fornuis is die verdeling precies andersom. Aardappels breng je bijvoorbeeld aan de kook op de hete plaat, dan verplaats je de pan naar de sudderplaat en laat je de aardappels vijf minuten doorkoken. Daarna afgieten en veertig minuten doorgaren in de kookoven. Je kunt de aardappels overigens nog zeker 2 tot 3 uur laten staan in de oven, zonder enig probleem.

Kook vooral op gevoel, tijden en temperatuur komen niet zo nauw. Het eten verliest minder vocht dus zal niet snel uitdrogen.

Hele jaar stoken

In de winter is het natuurlijk heerlijk, die warmte die van een houtgestookt fornuis af komt. Maar ook in de zomer stook je gewoon door met je houtgestookte fornuis. Zet op warme dagen wel een raam of deur open, zodat de overtollige warmte naar buiten kan.

Ervaar een AGA

Heb je altijd al eens willen ervaren hoe je kunt koken op zo'n prachtige AGA? Bezoek dan een van de AGA Living Centra waar je de verschillende AGA fornuizen kunt zien en beleven. Leer wat koken op een AGA zo speciaal maakt en de gerechten zo smaakvol. 

Dit artikel wordt je aangeboden door Denardi, importeur van AGA, La Cornue, Falcon, Lofra en Viking.

Denardi