Tips voor het kweken van tuinbonen
Tuin & Erf Tips voor het kweken van tuinbonen

Wanneer de zaailingen van de tuinboon in maart eenmaal een goed wortelstelsel hebben, hard je ze af door ze een week overdag buiten te laten wennen aan de omgeving. Ook kan je de plantjes rond de nacht in huis zetten en overdag buiten. Hierdoor wennen ze aan kou, regen en wind. Daarna plant je de plantjes uit in rijen in de volle-grond.

Door Geerte Vierwind
Wandeling: De kerk blijft altijd in je vizier
Wandeling: De kerk blijft altijd in je vizier

Wandelen door het buitengebied van Aerdt, Pannerden en Oud-Zevenaar, dat is het mooist als je het Klompenpad loopt. Je wandelt door een ruig rivierenlandschap met uiterwaarden en rabatten, over dijken, via twee trekpontjes, langs een gemaal en oude verdedigingswerken. Door al deze mooie bijkomstigheden vergeet je dat deze wandeling 14 kilometer lang is.

Door Geerte Vierwind
6x Lezen over de lente
6x Lezen over de lente

De lente is officieel begonnen, dat betekend tijd voor de voorbereidingen voor het voorjaar. Onze redactie heeft 6 inspirerende boeken die zeker de moeite waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de grote schoonmaak, heerlijke soep recepten, een handboek dat je helpt om van jouw tuin een uitbundige bloemenweide te maken en nog veel meer.

Door Geerte Vierwind
Eitjes tikken met pasen
Eitjes tikken met pasen

“Hier, vangen”, grapt Erwin als hij een ongekookt eitje richting zijn zoon Vincent werpt. Behendig en zonder kleerscheuren vangt Vincent het eitje op. De twee zijn druk met het koken van 2.500 eieren voor het beroemde ‘eiertikken’ in Ommen. Traditie op Tweede Paasdag. Een traditie die in handen is van de eigenzinnige familie Martens.

Door Landleven
Maak ambachtelijke mosterd op de Doesburgsche manier
Maak ambachtelijke mosterd op de Doesburgsche manier

“Doesburgsche mosterd is een begrip door heel Nederland”, vertelt Timon Houwers, eigenaar van de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek. Afgelopen jaar heeft Timon trots het stokje van Rokus en Marian van Blokland, na bijna 40 jaar, overgenomen en bewaart hij het ambacht. “Dit kleine bedrijfje midden in de stad voorziet heel Nederland van ambachtelijk gemaakte mosterd en dat is de kracht van deze fabriek”.

Door Geerte Vierwind
Zelf compost maken
Zelf compost maken

Verzamel organisch materiaal, zoek een geschikte warme plek bij jou in de tuin of op het erf en begin met omgooien. Je eigen compost maken vergt veel tijd maar is heel makkelijk!

Door Geerte Vierwind
Houten plantenbakken met fleurige zomerbloeiers. Landleven TV
Maak zelf plantenbakken

Fleur een leeg hoekje op het erf op met deze zelfgemaakte plantenbakken. In het filmpje geeft Landleven-timmerman Nick tips hoe recht te zagen met de decoupeerzaag en laat hij zien hoe je de bodem maakt. Ook vind je hieronder de werktekeningen. Kijk voor de hele werkbeschrijving in Landleven april 2023.

Door Nick van Zutphen