24 feb 2010

Artikel

Hebt u ook altijd van die mooie, gehaakte jasbeschermers gewild? Gebruik dan de Landleven-werkbeschrijving en maak van uw fiets een bijzonder en uniek exemplaar. Het haken is een klusje voor gevorderde haaksters, maar het resultaat is er dan ook zeker naar!
Zelfgehaakte jasbeschermers

Het haken van deze jasbeschermers is een project voor gevorderde haaksters. Er zijn namelijk veel verschillende modellen fietsen en u dient het patroon zelf aan te passen aan uw fiets. Vergelijk tijdens het haken uw werkstuk dus regelmatig met uw fiets en kijk of u goed uitkomt.

> Download hier de werkbeschrijving

Tips voor het hakenLet vooral op de volgende punten:
- Haak in beide jasbeschermers een ruimte voor het slot (ongeveer in de 22ste toer). Vergeet niet dat de slotopening in de linker- en de rechterjasbeschermer op tegenovergestelde plaatsen komt.
- Oudere fietsen hebben vaak een wat langer spatbord: deze werkbeschrijving houdt daar rekening mee. Hebt u een nieuwere fiets? Kijk dan goed hoe breed en hoog uw jasbeschermers moeten worden. Kort de toeren van de werkbeschrijving eventueel in.
- Bescherm uw jasbeschermers als ze klaar zijn en spuit ze in met een speciaal impregneermiddel tegen vocht en vuil.

 

De jasbeschermers bevestigenDe gehaakte jasbeschermers komen traditioneel uit Staphorst en omgeving. Daar boort men aan beide zijkanten van het spatbord gaatjes op duimbreedte. De jasbeschermers worden dan met haakjes of een touwtje in de gaatjes bevestigd.
Wilt u liever geen gaatjes boren in uw fiets? Vlecht de jasbeschermers dan met een stukje touw of wol over het spatbord, zoals op deze foto te zien is. De onderkant van de jasbeschermers kunt u vastzetten met een touwtje of met een tie-wrap

Interessante websites www.simeli.nl - Wel jasbeschermers, maar geen talent voor haken? Hier kunt u hippe, handgehaakte jasbeschermers bestellen. Deze jasbeschermers worden aan het spatbord bevestigd met behulp van clips.

gratispatronen.blogspot.com - Als u liever andere bloemen op uw jasbeschermers wilt, dan kunt u hier kijken voor enkele simpele ideeën voor verschillende bloemetjes.

www.jessica-tromp.nl - Een website vol gratis brei- en haakpatronen. Klik voor bloemenideeën op ‘haakpatronen’ en vervolgens op ‘bloemen haken’. Onder ‘randjes haken’ vindt u ook een haakschema voor een bijpassend gehaakt fietszadelhoesje.

door Redactie Landleven.nl 24 feb 2010 laatste update:4 jun 2013